Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eten slechtvalken worteltjes?

Margot de Kam | dinsdag 5 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 359x

Naast de vele tinten zwart, wit en grijs van het verenpak van de slechtvalk vallen de gele delen op. Hoe komen zij daaraan?
© wikipedia agricultural research service

Carotenoïde

Zo heet de kleurstof die ook worteltjes kleur geeft. Het wordt door dieren opgenomen via de voeding. Nee slechtvalken eten geen worteltjes. Er staan uitsluitend vogels en vogeltjes op het menu. Die vogeltjes eten wel plantaardig voedsel, en daarin bevindt zich die kleurstof en dus ook in hun vlees. Zo krijgt de slechtvalk dat stofje ook binnen.

 

Kale huid

De niet bevederde delen van de huid van de volwassen slechtvalk zijn geel. De oogranden, en de washuid over de snavelbasis en de neusgaten. Deze zachte stevige huidstructuur wordt cere (latijn:cera) genoemd.

En de poten. De dikke huidlaag heeft over de opperhuid schubben, bestaande uit keratinelaagjes. Waar ook nagels en haren en eelt en veren van zijn gemaakt. Daarmee kunnen ze ook zo makkelijk op zo’n stalen rooster zitten zonder pijn.

 

Jonge slechtvalken 

Bij jonge slechtvalken is de kale huid rondom ogen en neus nog niet geel, maar blauwgrijs. Hun poten worden wel al steeds geler voor ze uitvliegen. Het verschil in kleed en gezicht maakt het voor een slechtvalk meteen zichtbaar of hij met een jong of met een volwassen, mogelijk concurrerende, valk te maken heeft.

 

Volwassen slechtvalken

De donkerder gele kleur komt na de rui, als ze een volwassen kleed hebben en vruchtbaar zijn. Het geel is het diepst van kleur in de baltstijd, vooral bij de mannetjes.

 

Gele dooier

Ook het eigeel, de dooier, heeft die kleur door dezelfde kleurstof carotenoïde.

 

Dus geen worteltjes

Nee die eten ze niet. Maar ze kunnen wel ongelofelijk goed zien en kleuren onderscheiden. Daarover later meer.

 

© falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs