Primeur: eerste zoogdier-camer..
23.04.25 Al sinds 2007 kunnen we via de Beleef de Lente-camera’s smullen van unieke, spectacul..
Door
Margot de Kam
Margot de Kam | dinsdag 5 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 508x
Zo heet de kleurstof die ook worteltjes kleur geeft. Het wordt door dieren opgenomen via de voeding. Nee slechtvalken eten geen worteltjes. Er staan uitsluitend vogels en vogeltjes op het menu. Die vogeltjes eten wel plantaardig voedsel, en daarin bevindt zich die kleurstof en dus ook in hun vlees. Zo krijgt de slechtvalk dat stofje ook binnen.
De niet bevederde delen van de huid van de volwassen slechtvalk zijn geel. De oogranden, en de washuid over de snavelbasis en de neusgaten. Deze zachte stevige huidstructuur wordt cere (latijn:cera) genoemd.
En de poten. De dikke huidlaag heeft over de opperhuid schubben, bestaande uit keratinelaagjes. Waar ook nagels en haren en eelt en veren van zijn gemaakt. Daarmee kunnen ze ook zo makkelijk op zo’n stalen rooster zitten zonder pijn.
Bij jonge slechtvalken is de kale huid rondom ogen en neus nog niet geel, maar blauwgrijs. Hun poten worden wel al steeds geler voor ze uitvliegen. Het verschil in kleed en gezicht maakt het voor een slechtvalk meteen zichtbaar of hij met een jong of met een volwassen, mogelijk concurrerende, valk te maken heeft.
De donkerder gele kleur komt na de rui, als ze een volwassen kleed hebben en vruchtbaar zijn. Het geel is het diepst van kleur in de baltstijd, vooral bij de mannetjes.
Ook het eigeel, de dooier, heeft die kleur door dezelfde kleurstof carotenoïde.
Nee die eten ze niet. Maar ze kunnen wel ongelofelijk goed zien en kleuren onderscheiden. Daarover later meer.
23.04.25 Al sinds 2007 kunnen we via de Beleef de Lente-camera’s smullen van unieke, spectacul..
23.04.25 Het legsel van de kerkuilen is met vijf eieren nu compleet. Gezien het voedselaanbod ..
22.04.25 Morgen is het zo ver! Heb je het nog niet gelezen? Morgen gaat het gebeuren!
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan