Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hollandse schoonheid

Roos Tol | zondag 12 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 693x

In mijn vorige blog had ik het over de veel te bescheiden heggemus. Nu wil ik het eens over onszelf hebben, “wij Nederlanders”: wij zijn óók veel te bescheiden! Nou ja… als het om onze vogels gaat.

Want welke bewoordingen gebruiken we maar al te vaak als we een uitzonderlijk fraaie vogel zien in ons koude kikkerland van “doe maar gewoon en steek je kop niet boven het maaiveld”? Dan spreken we over “exotisch’ of “on-Nederlands mooi”.

Ongewoon gewoon

Een échte exoot is de kleurrijke halsbandparkiet die in Nederland – met name in de Randstad - met een dusdanige opmars bezig is dat hij inmiddels geldt als overlastgevende lawaaipapegaai. Ongetwijfeld vindt menigeen hem een mooie vogel, anders zou hij vast niet in al die volières terecht zijn gekomen (en uit zijn ontsnapt).

Gelukkig zijn er heel wat prachtige vogels die we met een beetje geluk (of een goede gids) in vrijheid kunnen bewonderen. Ik verlaat nu even de directe omgeving van de vijver om te wijzen op de ijsvogel, het vliegende juweel dat we allemaal kennen. Kijk nu ook eens naar zijn insectenetende biotoopgenootje de bijeneter: óók een inheemse vogel van verbluffende schoonheid! Evenals de blauwborst. Of de wielewaal. Om maar te zwijgen van de caleidoscopische kleurenpracht van spreeuwen, die je ook tegenkomt in de staart van de ekster, die weer een toonbeeld van elegantie is met zijn strakke pak…. Ik stop met opsommen, want behalve “ieder zijn smaak” is de lijst schier eindeloos: elke vogel heeft zijn eigen pracht, of het nu schittert en glanst of subtiel in een wenkbrauwstreepje verborgen zit.

’t Is moeilijk bescheiden te blijven

Terugkomend bij de vijver zien we oerhollandse vinkies knallen van kleur, de groenling, het oranjeborstje, de specht, lijster, alles wat je kan bedenken aan variaties in kleuren, vlekken, strepen, stippen, petjes en koppies, staarten, snavels en pootjes. Zie ze daar mooi bijeen aan het eind van de filmpjes: Vogels die de vijver dit jaar al hebben bezocht. On-Nederlands? Exotisch? Welnee! Gewoon van hier, om elke dag van te genieten, in elk seizoen van het Hollandse jaar.

 

Tikkie, jij bent 'm


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs