Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Het mysterie van het verdwenen ei

Jennifer Romeijn | donderdag 27 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 219x

De koolmezen van Beleef de Lente 2023 blijven ons verbazen. Hadden we vorige week opeens toch de start van een nest, deze week worden we verrast door het mysterie van het verdwenen ei. Hoeveel eieren zijn er nou in totaal gelegd? We blikken terug.

Vorige week schreef ik nog dat de nestbouw opeens toch begonnen was, en nu liggen er al eieren in het nest. Vrouw koolmees heeft de vaart er goed in. Op 23 april legde ze haar eerste ei. Iedereen blij: na een snelle nestbouw nu al eieren! Maar een klein uur nadat ze het ei gelegd had, bracht ze het weer naar buiten. Dat was vreemd. Mogelijk was het ei niet goed, niet levensvatbaar.

Gelukkig ging vrouw koolmees in de dagen daarna gewoon door met eieren leggen. Op het moment dat ik dit schrijf, woensdag 26 april, liggen er drie eieren in het nest. De eierentelling zorgt een beetje voor verwarring. We hebben namelijk ei 1, dat dus weer werd weggebracht. Vervolgens kwam op 24 april ei 2, dat eigenlijk ei 1 in het nest was. En zo verder… Om het duidelijk te maken: er zijn nu vier eieren gelegd, maar er liggen er drie in het nest. Vanaf nu gaan we dus met deze telling door, we tellen de eieren die in het nest liggen. Hopelijk kunnen we morgen ei 4 zien verschijnen.

 

Koolmees & eieren

Wat kunnen we verder precies verwachten van deze eierenperiode? Koolmezen leggen meestal vier tot twaalf eieren per nest, gemiddeld telt een koolmezennest acht à negen eieren. Vrouw koolmees legt één ei per dag, in de ochtend. Onze vrouw koolmees is er elke dag al vroeg bij: de afgelopen vier eieren (waarvan er dus drie in het nest liggen) zijn steeds ongeveer tussen 6.15 uur en 6.30 uur gelegd. Als je de eileg live wil meekijken moet je dus je wekker zetten.

Nadat het ei in de nestkom ligt, dekt vrouw koolmees het toe en vertrekt ze weer. Ze begint namelijk pas met het echte broeden nadat alle eieren gelegd zijn. Op deze manier zorgt ze ervoor dat de kuikens op ongeveer hetzelfde moment uit hun eieren kruipen. Tijdens de periode van eieren leggen kan vrouw koolmees ervoor kiezen om een dagje niet te leggen, bijvoorbeeld als de temperaturen opeens weer erg dalen. Hoeveel eieren zullen er in dit nest komen te liggen? Veel plezier met kijken iedereen.

26 april: drie eieren in het nest

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs