Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eindelijk, de start van een nest

Jennifer Romeijn | donderdag 20 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 243x

Wat een verrassing: er verschijnen opeens allerlei plukken mos en takjes in de nestkast. Dat kan maar één ding betekenen: de nestbouw is eindelijk begonnen!

Na een rustige periode met weinig nestkastactiviteiten en zelfs een nacht waarin we geen slapend bolletje koolmees te zien kregen, is er nu toch hoop op een Beleef de Lente-koolmezennest. Woensdag om 9 uur ’s ochtends was er nog niets bijzonders te zien in de nestkast, maar vanaf half 1 ’s middags raakte de kast steeds meer gevuld. Er is activiteit in de kast: man en vrouw koolmees werken beide aan het nest. Ze vliegen af en aan met nestmateriaal, soms zo groot dat het materiaal niet door de opening van de nestkast past. Dit leidde tot grappige beelden van een koolmees die probeert om een takje de nestkast in te proppen (zoals je in dit clipje kunt zien).

 

Nestbouw

Hoe ziet een koolmezennest eruit? Koolmezen bouwen hun nest met plantaardige materialen, zoals mossen, grassen, dierenharen, takken, wol en veertjes. Vrouw koolmees bouwt het nest, maar man koolmees helpt door nestmateriaal te brengen. Als de nestkast voller begint te raken, zul je vrouw koolmees steeds vaker zien ‘wiebelen’ in de kast en met haar vleugels zien klapperen. Op deze manier maakt ze de ruimte waar de eieren straks in zullen komen te liggen, de nestkom.

En als het nest straks klaar is… is het wachten op het eerste ei. We blijven naar de koolmeesjes kijken, als ze opeens haast hebben gekregen kan hun nest binnen no time af zijn.

Er wordt hard gewerkt

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs