Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Groeispurt in het verschiet

Frank van Groen | vrijdag 16 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 500x

Een bijzonder en vruchtbaar stel, ons koppel in de kapschuur. Alle vier de eieren, een relatief groot legsel voor een Oehoepaar, kwamen uit. Daarna ging niet alles voorspoedig.

Een, twee, drie, twee, drie

Het eerste kuiken was er op 8 april, 39 dagen nadat het eerste ei werd gelegd. Met het echte broeden heeft ma Oehoe na dit eerste ei nog enkele dagen gewacht, aangezien de broedduur normaal ongeveer vijf weken is. Op 11 april bleken er drie kuikens te zijn, zie het filmpje 3 kuikens. Waarschijnlijk zijn kuiken 1 en 2 niet lang na elkaar uit het ei gekropen. Op 14 april bleek een kuiken overleden te zijn, zoals is te zien in het filmpje afscheid kuiken. Welk van de drie kuikens dit is geweest was niet duidelijk. Gelukkig bleek dezelfde dag kuiken vier uit het ei te kruipen, een ei dat op 9 maart was gelegd, dus na een broedduur van 36 dagen. Voor dit nakomertje is het een geluk bij een ongeluk dat een oudere nestgenoot kwam te overlijden. Ben benieuwd of dit kuiken vliegvlug wordt. Als dat gebeurt zou dat een mooie illustratie zijn van de verzekeringspremie die zo’n vierde ei is.

Konijnenberg

Vader Oehoe is een goede jager en brengt regelmatig een konijntje mee voor zijn kleintjes, soms ook een rat. Aan voedsel geen gebrek. Naast moeder Oehoe ligt een berg konijnen. Bederft al dit vlees dan niet? Oehoes hebben ten slotte geen koelkast naast hun nest staan. Op den duur natuurlijk wel, maar man Oehoe brengt steeds verse prooien aan, en de kuikens hebben een sterkere maag dan veel mensen. Als het echt uit de klauwen loopt kan moeder Oehoe een wat ouder kadaver verwijderen uit het nest. Geen zorgen dus. Met zoveel voedsel kunnen alle drie de jongen nu flink gaan groeien.

Groeispurt

Een pas uitgekomen jonge Oehoe weegt ongeveer 60 gram. Net als alle vogelkuikens groeien ook jonge Oehoes als kool. De kuikens zijn nu al duidelijk een maatje groter dan een week geleden zoals te zien is aan het begin van het filmpje wissel konijn van vandaag. Binnenkort krijgen de jongen een tussenkleed dat bruingeel is met fijne donkere dwars bandering. Tegen half mei zullen de jongen al goed kunnen lopen en springen met behulp van vleugelslagen, als alles goed blijft gaan. Ze zouden dan de omgeving van het nest kunnen gaan verkennen. Daarna begint een uitdagende periode waarin ze veel moeten leren. Goede kans dat we dit leerproces de komende tijd goed kunnen volgen, aangezien zowel het nest en de directe omgeving als de hele kapschuur met de webcams is te zien. Het wordt een interessante tijd, blijven kijken dus.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs