Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gevaar!

Suzanne Pen | zaterdag 16 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 352x

Opdringerige buren, gevleugelde vijanden en een verrassende aartsvijand. Zoals je in de laatste clips kan zien, gaat het leven van een torenvalk niet over rozen. En dat terwijl het eigenlijk best lieve vogels zijn. In deel 1: hoe verdedigen torenvalken hun nest tegen opdringerige buren?

Zo´n prachtige nestkast als ons paar heeft, dat wil elke valk wel! Er zijn kapers op de kust en onze valken verdedigen hun nest met een hoop kabaal. Veel meer dan dat is het niet: bij torenvalken komt het zelden tot ernstige wonden. Vergeleken met ooievaars en slechtvalken zijn het lieverdjes. Ook de jonge valkjes trekken na het uitvliegen nog een tijdje gezellig met elkaar op, terwijl andere jonge roofvogels elkaar al snel “aanvliegen”.

Klein territorium

Het gebied dat de ouders rond het nest verdedigen, is eigenlijk niet zo groot. Onderzoekers hebben opgezette torenvalken in de buurt van nestkasten gezet en wat bleek? De indringers werden alleen aangevallen als ze dichter dan 30 meter in de buurt stonden. Wanneer een indringer niet wegvliegt, zijn torenvalken trouwens wél agressief: de onderzoekers moesten hun nepvalken dagelijks repareren.

Het jachtterritorium is natuurlijk groter: tussen de 1 en 10 vierkante kilometer. Maar in het broedseizoen verdedigen torenvalken dit juist wat minder agressief. Het wordt vaak (deels) gedeeld met paartjes die in de buurt nestelen.

Vechten of verleiden?

Uiteraard is er een uitzondering die de regel bevestigt: in het begin van het jaar vinden vrouwtjes het bezoek van een opgezet mannetje helemaal niet zo vervelend. In plaats van hem aan te vallen, proberen ze het nepmannetje tot een paring te verleiden. Als torenvalken een gevoel van teleurstelling kunnen ervaren, is dit het moment ervoor…

Het echte gevaar

Ook al ziet het er in de filmpjes bruut uit: eigenlijk zijn torenvalken nog best lief voor elkaar. Over groter gevaar en een verrassende aartsvijand schrijf ik in mijn volgende blog. Kijk tot die tijd naar het territoriale gedrag van onze valken in dit clipje van Bonnie en deze van Marijcke.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs