Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat een dag, deze zondag

Margot de Kam | zondag 3 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 325x

Hebben we rust terug bij de Amsterdamse slechtvalken die fijn hun 3 eitjes bebroeden, bij de Mortelse valken was het flink hommeles vandaag.

Vechtdag

Het begon eind van de ochtend met een gevecht naast de kast (filmpje)  tussen V van de Mortel en een andere slechtvalkvrouw. Daarna zagen we de hele middag V in de verdediging van haar fort. Er waren flinke aanvallen op haar op het rooster. V maakte heel wat salto’s achterover. Dat doet ze, om met de klauwen de tegenstander te raken of vast te pakken. Eind van de middag gebeurde dat weer, geheel achter op het dak, in de uiterste hoek. Daar was weer een gevecht met de klauwen in elkaar, ze buitelden naar onder en er waren weer gevechtsgeluiden te horen. Spotter Bennie gaf verslag vanaf de grond. Hij zag beide slechtvalken daarna wegvliegen. Dit, het samen naar beneden buitelen, was ook het laatste wat we van de aanvalster zagen op de cams. Even later zagen we V op rooster, weer rustig zitten. Na een uurtje kwam M met een prooitje bij de kast voor haar. Ze heeft dat in alle rust kunnen opeten en bleef bij de kast.

 

De rol van M de man

M, het mannetje, zagen we in de ochtend nog steeds laag rondvliegen, pogend om af te leiden. V stuurde M twee keer bij de kast weg, serieuze vrouwenzaken. Daar kan een veel kleinere man zich niet mee bemoeien. Tenslotte zal hij met de overwinnaar verder moeten. Tot nu is dat V. Ze is moe en wat gehavend, hopelijk herstelt ze snel.

 

Zo is de natuur

Wat de dag van morgen brengt kunnen we slechts afwachten. We zijn aanschouwers. Dit is het leven van een slechtvalk. De slechtvalkpopulatie, het aantal slechtvalken in Nederland, is genoeg  en houdt zichzelf als groep gezond door de sterksten te laten winnen. Voor de natuur als geheel is dat mooi nieuws, vorige eeuw was de slechtvalk vrijwel uitgestorven. Daarover in een later blog meer.

V in de avond

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs