Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Hier komen we nooit achter

Leo Daanen, STORK | dinsdag 12 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 332x

Gevechten tussen ooievaars zijn aan de orde van de dag, een gewild nest zoals in Gennep, maar ook andere nesten zijn erg in trek en wie wil daar nou niet zijn jongen groot brengen?
Foto Leo: De Vilt in Beugen. Prachtige omgeving, rust en mooie ligging, wie wil zo'n nest nu niet ?

Vreemdgaan

Wim heeft in zijn vorige blog ons al alle uitleg gegeven hoe het eraan toe kan gaan en waarom enz. Dus dat ga ik allemaal niet herhalen, Wim heeft dat prachtig verwoord. Maar ik wil daar wel even op inhaken, op dat verhaal van Wim. In Beugen staan meerdere nesten en zoals jullie al wel weten is er daar eentje van bewoond. Het vrouwtje in Gennep heeft enkele jaren op rij in Beugen gebroed, ze heeft sinds vorig jaar (2021) haar man verlaten en heeft voor Pa in Gennep gekozen. Daar broeden Ma en Pa nu voor het tweede jaar. De man in Beugen heeft in 2021 een nieuw vrouwtje gevonden een Frans vrouwtje met groene ring en die zat het jaar daarvoor in Middelaar op het nest. Dus ja ook ooievaars gaan vreemd blijkbaar haha, ja ikke niet hé, maar sommige mensen kunnen dat blijkbaar ook niet laten ;-)

Blijven verdedigen

Dus het (nieuwe) koppel in Beugen doet het nu best goed, ze hebben vorig jaar 2 jongen grootgebracht. Maar ook hier zijn regelmatig meerdere ooievaars te zien, die het ook op dit prachtige nest hebben gemunt. En ook zij moeten hun nest verdedigen om het zelf te kunnen blijven gebruiken, het is tenslotte toch ons nest. Ja het is jullie nest, maar dat vinden die vreemde ooievaars niet, die trekken zich daar niets van aan. En zoals Wim ook al omschreef kan het zomaar gebeuren dat een vreemd mannetje, het mannetje van het nest verdrijft en het vrouwtje overneemt en andersom ook natuurlijk. Dus je nest en je partner zal je goed moeten blijven verdedigen, dag in dag uit!

Vreemd mannetje of vast mannetje

Het mannetje in Beugen is niet geringd en het vrouwtje wel, zoals ik eerder al zei is het een Frans vrouwtje met groene ring. Dinsdag 15 maart gaat bij mij de voordeurbel, een bekende man uit het dorp staat voor mijn deur. Ik doe open en de man zegt, Leo er is volgens mij iets niet goed bij de ooievaars. Er ligt er eentje onder het nest en volgens mij is die dood. Ik bedankte de man en zei dat ik er zo meteen even heen zou gaan om polshoogte te nemen.

Bij het nest aangekomen, zag ik 1 ooievaar op het nest en inderdaad eentje eronder. Al snel zag ik door mijn verrekijker dat die op het nest stond het vrouwtje met groene ring was. Ik loop door het weiland naar het nest en inderdaad er lag er eentje dood onder het nest, zonder ring en al enigszins stijf. Dit is nu precies wat Wim al vertelde: het kan er hard aan toe gaan hoor. Met mondkapje op en handschoenen aan heb ik deze gecontroleerd op verwondingen, maar heb niets kunnen vinden. Dus of deze nu fikse ruzie met Pa gehad heeft of tegen een tuidraad gevlogen is en de nek gebroken heeft, ik weet het niet en deze was al te stijf om dat te concluderen, mits je dat ook kan voelen? Ik dacht geen ring, dan is dit het mannetje, ojee. De dag erop kreeg ik een telefoontje dat man zonder ring op het nest zat met vrouwtje met groene ring, ik zeg huh, hoe kan dat nou joh.

Dus of het is een vreemd mannetje die door het vaste mannetje verdreven is en toch gewond geraakt is door vechten of tuidraad, of het mannetje wat er nu op zit is de vreemde en de huidige man is overleden? Hier komen we nooit meer achter, alhoewel het gedrag aangeeft dat dit toch de Beugense man is die nu op het nest zit! Of is de dode ooievaar een vrouwtje, dat zou ook nog kunnen maar deze leek wat forser, dus ik denk toch een man. Zo zie je maar bij zowel ooievaars als bij mensen is het niet altijd een roze wolk waar je op (kan) zit(ten).

Groetjes Leo.

Foto Leo: Dode ooievaar die onder het nest in Beugen lag

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs