Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Generatie '19

Pascal Stroeken, STONE | maandag 3 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 979x

U kent ze wel, de stereotyperingen voor generaties: Babyboomers, Verloren Generatie (X) of Millennials (Y). Steevast generaliserend bedoelde aanduidingen van een groep die in dezelfde periode is geboren. In steenuilenland zal Generatie '19 de geschiedenisboeken ingaan als de 'Blakende Generatie'.

ge·ne·ra·tie (de; v; meervoud: generaties): een categorie (mensen, steenuilen) die in dezelfde periode geboren zijn en te maken heeft met gemeenschappelijke eigenschappen die individuele verschillen kunnen domineren.  

 

Of ons webcamduo met zijn malle gedrag (zie clipjes!) in alle opzichten typerend is voor Generatie '19, laat zich wat lastig bewijzen bij gebrek aan beeldmateriaal van hoe het bij andere gezinnen toegaat. Feit is dat ze, behorend tot de welvarende en fitte generatie, het thuis erg goed hebben, zoals Anjo en Ronald ook al schreven. Met geen stok zijn ze uit huis te krijgen. Heel benieuwd of pa en ma het binnenkort over een andere boeg gooien en ze proberen uit de kast te lokken.

 

Dat de jongen geen haast hebben door de prima voedselaanvoer lijkt een logische verklaring. Het omgekeerde kennen we in elk geval ook: in tijden van voedselschaarste zien we soms nesten waarvan de jongen juist veel te vroeg, al tussen leeftijdsdag 25 en 30, de nestkast verlaten. Dat loopt dan vaak niet goed af, want door de combinatie van vroeg de deur uit (nog niet klaar voor de buitenwereld) en een verminderde conditie vanwege voedselgebrek, dalen de overlevingskansen drastisch.

 

Recordjaar?

Eerder schreef ik al over de eerste indrukken van deze generatie steenuilen. Inmiddels hebben we bij ongeveer de helft van alle steenuilengezinnen die we dit jaar onderzoeken de jongen gewogen, gemeten en geringd. En net als bij de webcamfamilie zien we vrijwel overal jongen in een puike conditie, die (flink) boven hun streefgewicht zitten. Ik heb het even uitgerekend: de jongen waarvan we tot nu toe de conditie hebben bepaald zijn gemiddeld zo'n 10% zwaarder dan gebruikelijk voor hun leeftijd. Daarmee lijkt 2019 af te stevenen op een record sinds we in 1998 met conditiemetingen begonnen.

De kroon werd gespannen door de 4 jongen in een nest bij Lievelde die afgelopen vrijdag 30 dagen oud waren. Met gewichten van 175 tot maar liefst 193 gram zaten ze gemiddeld bijna 25% boven hun streefgewicht van 147 gram. Zal me niet verbazen als die eerst wat moeten afvallen voordat de überhaupt door het invlieggat naar buiten kunnen!

 

Grote gezinnen

Hoogconjunctuur (veel muizen en meikevers) gaat gepaard met grote gezinnen.

Inmiddels hebben we een definitief beeld van de legselgrootte. Ook op dit punt gaat 2019 bij ons de boeken in als een recordjaar. Met gemiddeld 4,48 ei per legsel (berekend over 90 nesten) komt 2019 samen met 1993 op een gedeelde eerste plek sinds de start van ons onderzoek in 1986. Op nestniveau is er in ons onderzoeksgebied zelfs een individueel record gebroken: een vrouw nabij Aalten heeft maar liefst 8 eieren gelegd!

Deze grote legsels resulteren uiteraard in grote gezinnen. Bij de 42 nesten die we tot nu toe ringden lag het aantal jongen gemiddeld op 3,8.

 

Er vliegen dit jaar dus veel jonge steenuilen in een goede conditie uit. We zullen in de toekomst naar verwachting nog veel horen van de Blakende Generatie '19!

 

 

(naschrift: naar verluidt is net voor de publicatie van dit blog het eerste jong op de tak gesignaleerd; inmiddels zit ie weer lekker binnen)

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs