Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Gewichtig duo

Ronald van Harxen, STONE | zondag 26 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 971x

Met 169,7 en 165,2 gram wogen linkspoot en rechtspoot 19,5 en 16,5% boven hun streefgewicht van 142 gram. In diëtistenjargon zou je kunnen spreken van een beginnende boulimia, aan de koffietafel zou je het hebben over moddervet. Waar ze dit gewicht aan te danken hebben, is niet moeilijk te raden.

Buikvet

Ook bij steenuilen gaat ieder pondje door het mondje en wat dat betreft hebben ze zich de eerste 25 dagen niet onbetuigd gelaten. Aan de hand van de prooiaanvoer schat ik dat er tot nu ruim 3 kilo vlees verorberd is, 1,5 kilo per jong. Uiteraard was een fors deel hiervan nodig voor verbranding en groei, maar beslist een relevant deel is ook gaan zitten in buikvet. Voor onze beide belhamels is dat echter goed nieuws. Hoe zwaarder nu, hoe meer kans ze hebben straks de eerste schrale weken buiten de kast te overleven. 

Eén kilo meikever

Waar komen al die kilo's vandaan? Dankzij het niet-aflatende telwerk van de telploeg heb ik uitgerekend dat er alleen al aan meikevers ruim een kilo voer is binnengebracht. Gemiddeld weegt een meikever 1 gram en in 25 dagen zijn er 1011 snorfietsers aangevoerd. Een absoluut record. In de jaren 2016, 2017 en 2018 ging het 'maar' om 819, 798 en 897 exemplaren. Nu dus al ruim 100 meer en dan volgen er nog een kleine 2 weken. 

Meikevertopjaar?

Een belangrijk deel van dat verschil wordt veroorzaakt door de vroege legselstart. Daardoor viel de meikevertop meer samen met de jongenperiode dan in andere jaren. In de broedperiode werden dit jaar veel minder meikevers aangevoerd, simpelweg omdat ze er in april nog niet waren. Om definitief te kunnen bepalen of 2019 echt een meikevertopjaar is, moeten we de aantallen van beide periodes bij elkaar optellen. Dat ga ik doen zodra de laatste meikever is binnengebracht. Voorlopig lijkt daarvan echter nog geen sprake, want ook gisteren vlogen de uilen weer af en aan met een meikever in de poot.

Muizen en de rest

Uiteraard zijn het niet alleen de meikevers geweest die voor het buikvet gezorgd hebben. Zie de figuur hieronder. Met 50 exemplaren tot nog toe is ook het aantal muizen uitstekend op orde. Gemiddeld precies 1 muis per dag per jong. Dat legt uiteraard een stevige basis. Bij elkaar aan gewicht ook ruim een kilo. Grote afwezigen zijn de regenwormen. De teller is blijven steken op 13 exemplaren. Het kan de komende weken nog veranderen uiteraard, maar om het record van 885 uit 2016 te breken, moet er nog wel heel wat regen vallen in de laatste week van mei en de eerste van juni. Persoonlijk red ik het ook wel zonder regenwormen dit jaar. U vast ook, neem ik aan.

 

Foto in de header: Rob Buiter

Aantal prooien in de eerste 25 dagen

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs