Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleine kinderen ...

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 21 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 970x

… worden groot! De koters groeien in rap tempo op en zijn inmiddels in het puberstadium beland. Ze komen materieel (eten) en immaterieel (aandacht van hun ouders) niets tekort Het duo behoort dan ook tot de welvarende Generatie '19.

Inmiddels zijn ze al weer 21 dagen oud. Hun verenkleed maakt nu een snelle ontwikkeling door en het stel begint steeds meer op pa en ma te lijken. Je kunt de vleugels bijna zien groeien, met 4 millimeter per dag. Hun irissen kleuren langzaam geler tot die prachtige kijkers waarop steenuilen patent hebben.

 

Capriolen

Wild puberaal gedrag zien we nog niet zo veel. Krijgen ze ook weinig kans voor, met een moeder die haar kroost nog steeds het liefst onder haar vleugels houdt - maar zelf wel de clown uithangt! Over een dag of 10 ze zijn klaar voor de eerste stapjes in de buitenwereld. Snel daarna kunnen we heerlijk genieten van hun capriolen op De Tak. We weten nu in elk geval van wie ze dat hebben!

 

Generatie '19

Ik zei al, Generatie '19 zal de boeken ingaan als een welvarende lichting, aan wie het niets ontbreekt. De overdaad aan muizen waarover Ronald eerder blogde, vertaalt zich in vele grammen lichaamsgewicht bij deze generatie. Vrijwel overal treffen we goed doorvoede steenuilenkuikens, met dikke buiken en hoge gewichten.

 

Een goed voorbeeld van de welvarende jeugd van tegenwoordig is het nest nabij Lichtenvoorde waar we zaterdag de 4 nestjongen hebben geringd, gewogen en gemeten (zie headerfoto van één van die jongen). Die jongen - met overigens precies dezelfde leeftijd als ons webcamduo - waren afgelopen zaterdag 18 dagen oud, maar hadden gewichten die beter passen bij leeftijdsdag 30. Gemiddeld wogen ze zo'n 146 gram, terwijl het streefgewicht voor leeftijdsdag 18, 126 gram is.

Inderdaad, zo'n 15% zwaarder dan volgens het groeiboekje van het consultatiebureau. Waar in de mensenwereld een arts zijn zorgen naar de ouders zou uitspreken over het ernstige overgewicht van de kinderen, knikken de steenuilconsultatiebureaumedewekers instemmend met zulke welvarendheid. Hoge gewichten staan in de vogelwereld nu eenmaal voor een goede conditie. En een goede conditie betekent grotere overlevingskansen in het nest en straks na het uitvliegen.  

 

Volle koelkast

De welvaart in dat nest met die jongen van 18 dagen puilde overigens bijna letterlijk de kast uit. Voor de 4 jongen lagen er 10 complete bos- en veldmuizen op voorraad, goed voor ruim 210 gram vers vlees, plus nog eens 10 half opgepeuzelde muizen. Dat is een opmerkelijk grote voedselvoorraad in een opgroeiend pubergezin, waar koel- en keukenkast meestal zorgvuldig zijn ontdaan van alles wat eetbaar is.   

 

Puzzelen

Hoe doen onze webcamjongen het op hun dieet van vele meikevers, klein grut en zo nu en dan een muis? Natuurlijk zijn we heel benieuwd hun gewichten! Zaterdag is het zover en gaan we ze wegen, meten en ringen. Er is nog plaatsje vrij voor een gelukkige kijker om hierbij aanwezig te zijn! Doe mee aan de muizendeteminatie-poll en maak kans op een meet & greet met de twee webcamjongen. U kunt tot woensdag 18:00 uur puzzelen op het op naam brengen van de prooien. Succes!

 

Foto header: Mark Hessels

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs