Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een koninklijke vogel....

Johan Arts | donderdag 23 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1071x

Koninklijk, scherpzinnig, symbool van adel, snelheid en behendigheid. Zomaar een paar zaken waar de slechtvalk in de heraldiek symbool voor staat. De Britten wisten dat ten tijde van koning Henry IV al!

Het eiland Man, een stuk Brits kroonbezit in de Ierse Zee, gelegen tussen Engeland en Ierland.  Een populaire vakantiebestemming met een historische achtergrond.

The Arms of Her Majesty in right of the Isle of Man, zo noemt men het wapen van dit prachtige eiland. Een rood schild met een zogeheten  “Triskelion” , een figuur bestaande uit 3 gekromde mensenbenen, symbool staande voor onverzettelijkheid en vrijheidszin.  Bovenop zien we de kroon van het Verenigd Koninkrijk. Het motto van het eiland, Quocunque Jeceris Stabit (Hoe je het ook werpt, het zal staan) , verwijst naar de Triskelion.

Het wapen wordt gedragen door twee vogels, te weten een raaf en………jawel, een slechtvalk. De raaf vindt men terug in de vele legendes. De slechtvalk, in de heraldiek het koninklijke symbool van scherpzinnigheid en daadkracht, behendigheid en jacht, verwijst naar koning Henry IV, die het eiland verkocht aan John I Stanley of the isle of Man in ruil voor een jaarlijkse gift van 2 valken. Deze traditie stopte pas in 1821 bij de kroning van George IV.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs