Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mama, mag ik nog een stukje muis?

Heleen Luijt | zaterdag 18 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 124x

Het is een vredig gezicht hoe de 7 kuikens in de vroege morgen in een perfecte pluizenbol liggen. Er heerst een serene rust in de TV-kast. Maar niet voor lang …
Een perfecte pluizenbol

Torenvalk kuikens slapen, net als mensenbaby’s, veel. Deze slaap hebben ze hard nodig om de komende weken verder te groeien. Nu ze met zijn zevenen al te groot zijn geworden om onder moeders te passen kruipen ze dicht tegen elkaar aan om warm te blijven. Hun kopjes passen niet onder hun vleugels omdat deze nog te klein zijn. Daarom steekt het middelste kuiken met zijn snaveltje net boven de pluizenmassa uit. Afgezien van het middelste kuiken ziet het er comfortabel en warm uit in deze perfect gevormde pluizenbol.

Een komen en gaan van muizenhapjes

Maar aan de rust in deze pluizenbol komt snel een eind zodra moeders en vaders arriveren. In dit filmpje is de zien dat de komst van de ouders zeer wordt gewaardeerd! De eens zo serene pluizenbol schiet uiteen en een kakofonie van gepiep vult de TV-kast. De kuikens tuimelen over elkaar heen om een afgescheurd stukje muis te bemachtigen en één van de kuikens doet nog snel een stress poepje. In een mum van tijd is de muis verdwenen. En daarna kijken de kuikens mama met hun kraaloogjes aan: mama, mag ik nog een stukje muis? Gelukkig heeft mama hierop geanticipeerd: het is een komen en gaan van muizenhapjes zodat iedereen aan de beurt komt. Hierbij voert mama de muis de ene keer aan de kuikens aan de linkerkant van de kast en de volgende keer aan de rechterkant. Zo komt ieder kuiken aan de beurt.

De komende weken zullen de muizen bijna niet aan te slepen zijn om de snel groeiende kuikens te kunnen voeden. Er zullen dus nog velen muizenhapjes volgen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs