naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Een ei is geen ei !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 10 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 347x

Hoe gaat het gezegde ook alweer ? Oh ja zo: Een ei is geen ei twee ei is een half ei, drie ei is een Paasei.
Foto Leo: Laatste foto van rechtsboven vergroot afgebeeld.

Paasei ?

Ik heb zoveel bestanden nagekeken en heb ondertussen meer ooievaarseieren dan (chocolade) Paaseieren gezien.

Zachtjes aan kan ik eigenlijk geen ei meer zien ;-) Maar, als je de legcyclus bekijkt van andere jaren (zie mijn eerdere blog "Het eerste ei") maar ook dat van dit jaar, moet er wel degelijk een Paasei gelegd zijn. Wim schreef daar ook al over in het blog "Reserve eieren". Maar waar is dat Paasei gebleven ? Was het een windei, een ei met (te) dunne schaal en is het kapot gegaan, of wat ik eerder ook al speculeerde, is het onder het nestmateriaal terechtgekomen? Dat laatste kan ook zomaar, we komen wel eens eieren onder het nestmateriaal tegen tijdens een controle of schoonmaken van een nest. Men noemt het dan in de vogelwereld ook wel met een typische benaming, een “verloren ei”.

Schema eileg 2018

In mijn eerdere blog "Het eerste ei", heb ik de eilegdatums weergegeven van de jaren 2015, 2016 en 2017. Je ziet hier dat er elk jaar om de dag een ei wordt bijgelegd. Pak je het schema van de eileg 2018 erbij dan ziet dat er zo uit.

Ei 1          28 maart 23.08 uur

Ei 2          30 maart 21.57 uur

Ei 3          01 april   21.10-22.00 uur ??? 1ste Paasdag dus Paasei

Ei 4          03 april   22.52 uur

Ei 5          06 april   01.50 uur

laatste ei (ei 5) dus niet gelegd in de avonduren, maar in de nacht van de volgende dag, dus ook weer in 2018 om de dag een ei erbij. Toch zijn er zoals je op de uitvergrote foto ziet, dus toch maar vier eieren. Weg Paasei, windei, kapot ei, ondergestopt ei, of . . . 

Foto uitleg:

Pak je de screenshots die ik bovenin heb geplaatst dan zie je met daglicht (ook met IR licht) dat de eieren wat overbelicht worden (zie foto links) . Kijk je zodra een van de ooievaars gaat zitten, net voordat die zit, dan valt er schaduw op de eieren en zie je ze veel beter (foto midden) en nog wat beter op de foto rechts. De foto rechts heb ik uitvergroot en daar zie je toch duidelijk 4 eieren.

Duidelijk nu ??? ;-)

Groetjes, Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht