naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Het eerste ei !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 27 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 371x

Effe wachten. . . . Nog effe wachten . . . .Pizza, jalalalalaaa . . . . . . Dat zong André van Duijn jaren geleden, maar wij zingen: Effe wachten. . . . Nog effe wachten . . . .Eitje, jalalalaaaaa. . . .
Gezellig vanaf het terrasje de ooievaars bezichtigen, Kom dan naar Gennep, wie weet tref je een van ons. Jalalalaaaaaa…..

Hoe lang nog ?

Na heel wat paringen de afgelopen dagen, zal er toch een keer een ei moeten komen haha. Maar wanneer dan ? Effe wachten nog, ja maar hoe lang denken de meeste bezoekers in het Clubhuis (chat). Tsja daar kunnen wij helaas geen antwoord op geven, alleen maar effe wachten nog, of nog effe wachten. Het komt vast wel goed, de late strenge vorst zal hier best invloed op hebben gehad.

Een ei is geen ei, dat zei Arda al in haar vorige blog

De ooievaar legt vaak om de twee dagen een ei, zie hier een overzichtje van de laatste drie jaar. Dus wat dit schema betreft zitten we best wel in de goede richting. Het nest is gestoffeerd en ook als er eieren zijn, bouwen ze toch nog verder aan het nest met takken en hooi.

 

Data/tijd eileg 2015

Ei 1          28 maart     23.20 uur

Ei 2          30 maart     23.27 uur

Ei 3            1 april         23.38 uur, dit was geen 1 april grap ;-)

Ei 4           3 april         22.30 uur

Ei 5           6 april         01.35 uur

Data/tijd eileg 2016

Ei 1          26 maart     00.14 uur

Ei 2          28 maart     00.17 uur

Ei 3          30 maart     00.05 uur

Ei 4            1 april         02.32 uur, wederom geen 1 april grap ;-)

Ei 5           3 april         04.19 uur

Data/tijd eileg 2017

Ei 1          22 maart     23.10 uur

Ei 2          24 maart     22.00 uur

Ei 3          26 maart     22.23 uur

Ei 4          28 maart     22.22 uur

Ei 5          31 maart     21.50 uur

Broeden

Meestal gaan de ooievaars broeden als het tweede ei gelegd is. En als het broeden eenmaal begonnen is, dan laten ze de eieren niet meer onbedekt/afkoelen, of bij hoge uitzondering. Ook zal je zien dat de ooievaars het ei dan niet meer alleen achter laten.

Groetjes,   Leo.   


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht