naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
BDL vrijwilliger STORK

Reserve-eieren

Wim van Nee, STORK | vrijdag 6 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 255x

Vier of vijf? Het is menseigen om te tellen. Het bevredigt de nieuwsgierigheid en het voelt fijn om zeker te zijn. Maar de camerabeelden laten het niet zien, het is gewoonweg niet zeker.

Toch houd ik het op vijf, gewoonweg omdat het niet logisch is dat er één ei wordt overgeslagen.  De ei-productie is een doorgaand proces, het wordt niet even onderbroken om later weer door te gaan. Als er vier eieren worden gelegd, dan worden die met de bekende tussenpozen gelegd en daarna stopt het. Het vierde ei leggen als het vijfde eigenlijk aan de beurt is, ligt niet voor de hand.  

Waarom eigenlijk vijf eieren leggen, als die niet gaan leiden tot vijf uitgevlogen jongen? In het ei-productieproces  kan een mislukt ei zitten, een onbevruchte, één die niet levensvatbaar is, een windei.  Dan is het goed als je reserve hebt, een paar eieren voor onvoorziene omstandigheden. De ooievaarsmanier om zeker te zijn...

Wat er op ons nest precies aan de hand is, weten we niet. Misschien kunnen we het alleen maar niet goed zien.
Al mijmerend kijk ik nog een keer naar de beelden.
Ik denk dat het er vijf zijn...
of vier ...

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht