Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Dodelijk gereedschap

Linda Persoon | maandag 16 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 155x

Onze kleine valkjes zien er nu nog lief en pluizig uit, maar over een paar weken veranderen zij, net als hun ouders, in geoefende jagers. Het gereedschap daarvoor hebben ze al, nu nog in mini-versie, in aanleg.

De jonge torenvalkjes worden voorlopig nog gevoerd door hun ouders. Er worden genoeg muizen aangevoerd en moeder snijdt alles in kleine stukjes. Ook na het uitvliegen worden de jongen nog een tijdje gevoerd door de ouders. Maar uiteindelijk zullen ze het zelf moeten doen, en dan kun je maar beter voorzien zijn van het juiste gereedschap! Om een succesvolle torenvalk te zijn heb je het volgende nodig; een scherpe snavel, stevige klauwen, goed zicht en beheersing van de ‘bid’techniek.

De snavel als gereedschap

De snavel van de torenvalk is speciaal aangepast aan zijn voedsel. Torenvalken hebben een kromme, scherpe snavel waarmee ze vlees kunnen scheuren, veren plukken en heel precies kleine stukjes voor hun jongen kunnen snijden. De torenvalk gebruikt zijn snavel ook om zijn prooi te doden. De snavel is uitgerust met een ‘valkentand’, een inkeping in de bovensnavel. Hiermee kunnen ze pezen en halswervels van hun prooi doorsnijden. Alleen valkachtigen hebben de ‘valkentand’, andere roofvogels doden hun prooi met hun klauwen en lange nagels.

De klauwen als gereedschap

Dat de torenvalk voornamelijk zijn snavel gebruikt om zijn prooi te doden betekent natuurlijk niet dat de klauwen niet van belang zijn. Deze twee vlijmscherpe stukken gereedschap, met drie tenen naar voren en één teen naar achteren aan elke poot, vormen een klem. Zo’n stevige klem dat een gevangen prooi er niet meer vandoor kan gaan.

De ogen als gereedschap 

De torenvalk heeft scherpe ogen en kan hiermee op een afstand van 60 meter een muis zien lopen. Ook kunnen ze ultraviolette kleuren zien, wat handig is bij het opsporen van muizen. In een eerder blog ben ik hier al dieper op ingegaan, lees het hier nog maar eens na.

Het 'bidden' als gereedschap

Het ‘bidden’ is een techniek die niet alle vogels beheersen; stilhangen in de lucht en de grond afspeuren naar een prooi. De torenvalk kan dit als de beste en gebruikt dit dan ook veelvuldig tijdens de muizenjacht. Wil je er wat meer over lezen, klik dan even door naar dit blog.

Met dit dodelijk gereedschap is een torenvalk uitstekend in staat om zijn prooien te vangen. De kleine torenvalkjes mogen eerst nog even genieten van de liefdevolle verzorging van hun ouders voor ze zelf hun kostje bij elkaar jagen.
Laat Mevrouw Torenvalk ze voor nu nog maar even goed volstoppen!

De valkentand (Foto: Kreativlos via Pixabay)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs