Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Muisbezorgd

Linda Persoon | zondag 20 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 802x

Eten thuis laten bezorgen, we doen het allemaal wel eens. Een lekkere pizza of verse sushi, het wordt zo bij je afgeleverd, wat een gemak! Mevrouw Torenvalk bestelt ook graag, maar dan bij haar man. Een bestelling via Muisbezorgd graag!

Het is spannend in de kast, komt er binnenkort een ei? De tekenen zijn er wel naar, er wordt door zowel vrouw als man driftig kuiltjes gegraven en ook wordt er regelmatig gepaard. We wachten maar rustig af! In de tussentijd kunnen we ons wat meer verdiepen in het leven van de torenvalk, wat staat er bijvoorbeeld zoal op het menu?

De menukaart

Torenvalken zijn gespecialiseerd in het vangen van kleine zoogdieren, vooral woelmuizen. Naast muizen staan er kleine zangvogels, kuikens van weidevogels, grote insecten en hagedissen op het menu. Torenvalken die in de stad wonen specialiseren zich in het vangen van spreeuwen en mussen.

Muizensoorten

Favoriet op de menukaart is de woelmuis. De woelmuis is niet een soort maar een onderfamilie van de Cricetidae (ratten, muizen, woelmuizen en hamsters). In Nederland komen van deze familie de veldmuis, rosse woelmuis en woelrat voor. Als een van de torenvalken een muis de kast in brengt, is het dus waarschijnlijk een van deze soorten.

Een ongemerkte overval

Een jagende torenvalk kan iets wat niet alle vogels kunnen; stilhangen in de lucht en de grond afspeuren naar een prooi. Dit stilhangen noemen we ‘bidden’. Tijdens het bidden houdt de torenvalk zijn kop helemaal stil, zo kan hij precies zien wat er gebeurt op de grond. Is er een prooi gespot, dan duikt de torenvalk met een rotgang naar beneden op zijn prooi en overvalt deze met zijn aanwezigheid. Veel mensen denken dat alleen torenvalken het bidden beheersen maar dat is niet zo. Bijna alle roofvogels beheersen deze stilhang-techniek, zij het in meer of mindere mate. De ijsvogel en het visdiefje kunnen ook stil hangen als zij op zoek zijn naar vis. Het is een techniek die veel energie van de vogel vraagt en daarom zullen niet alle vogels die het kunnen het altijd toepassen.

Handig

Benieuwd naar de prooien die in de kast gebracht worden? Stone (Steenuilenwerkgroep Nederland) heeft voor het bepalen van muizenprooien een slimme kaart ontwikkeld. Handig om te gebruiken als Muisbezorgd weer eens langskomt!

Bron: Stone, muizendeterminatiekaart

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs