Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Koekeloeren

Linda Persoon | donderdag 14 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 316x

Mevrouw Torenvalk is aan het broeden geslagen. De komende weken zal ze heel wat uurtjes in de kast doorbrengen. Tijd genoeg om eens een beetje van het uitzicht te genieten en wat rond te koekeloeren.

Koekeloeren, wat een vreemd woord eigenlijk. Volgens de Van Dale betekent het ‘zitten en uitkijken’. En dat is precies wat onze torenvalk aan het doen is. Of toch niet, want broeden is toch wat ingewikkelder dan het lijkt, lees het nog maar eens in de blog van Claudia.

Extreem scherp zicht

Uitkijken kan Mevrouw Torenvalk wel als de beste.
Net als andere roofvogels hebben torenvalken extreem scherp zicht.
Voor hun kleine koppie zijn de ogen relatief groot, dat is handig want hierdoor valt er meer licht het oog binnen.
In het oog bevindt zich de ‘gele vlek’. Dat is de centrale plek in het oog op het netvlies waar licht om wordt gezet in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Hierdoor zien we scherp en kunnen we kleuren en details waarnemen.
Mensen hebben één zo’n gele vlek maar torenvalken hebben er twee. Hierdoor zien torenvalken een stuk scherper dan mensen en hebben een haarscherp blikveld.
Het zicht van de torenvalk is 6 tot 8 maal sterker dan dat van een mens, zo kunnen ze muizen zien op meer dan 60 meter afstand. Daarnaast kunnen ze op die afstand ook zien wat de grootte en positie van de prooi is, wat de kans op een succesvolle vangpoging flink vergroot.

Over die muizen hoeft Mevrouw Torenvalk zich even geen zorgen te maken, die worden aangeleverd door haar man. Lekker broeden en koekeloeren dus!
Als het tenminste een beetje rustig blijft rondom de kast, daarover later meer....

Foto: Kreativlos via Pixabay

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs