Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Koekeloeren

Linda Persoon | donderdag 14 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 200x

Mevrouw Torenvalk is aan het broeden geslagen. De komende weken zal ze heel wat uurtjes in de kast doorbrengen. Tijd genoeg om eens een beetje van het uitzicht te genieten en wat rond te koekeloeren.

Koekeloeren, wat een vreemd woord eigenlijk. Volgens de Van Dale betekent het ‘zitten en uitkijken’. En dat is precies wat onze torenvalk aan het doen is. Of toch niet, want broeden is toch wat ingewikkelder dan het lijkt, lees het nog maar eens in de blog van Claudia.

Extreem scherp zicht

Uitkijken kan Mevrouw Torenvalk wel als de beste.
Net als andere roofvogels hebben torenvalken extreem scherp zicht.
Voor hun kleine koppie zijn de ogen relatief groot, dat is handig want hierdoor valt er meer licht het oog binnen.
In het oog bevindt zich de ‘gele vlek’. Dat is de centrale plek in het oog op het netvlies waar licht om wordt gezet in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Hierdoor zien we scherp en kunnen we kleuren en details waarnemen.
Mensen hebben één zo’n gele vlek maar torenvalken hebben er twee. Hierdoor zien torenvalken een stuk scherper dan mensen en hebben een haarscherp blikveld.
Het zicht van de torenvalk is 6 tot 8 maal sterker dan dat van een mens, zo kunnen ze muizen zien op meer dan 60 meter afstand. Daarnaast kunnen ze op die afstand ook zien wat de grootte en positie van de prooi is, wat de kans op een succesvolle vangpoging flink vergroot.

Ultraviolet

Torenvalken, en de meeste andere vogels, kunnen kleuren beter waarnemen dan mensen. Naast de gebruikelijke kleuren kunnen de meeste vogels ook ultraviolette kleuren zien. Dat geeft een extra dimensie aan het zicht, want hierdoor kunnen ze zien of vruchten rijp zijn, lezen ze in het paringsseizoen belangrijke informatie aan elkaars verenkleed af en speelt het een rol bij de navigatie van trekvogels.
Voor torenvalken speelt het zien van ultraviolet een belangrijke rol bij het jagen. Muizen laten tijdens het lopen namelijk een spoor van urine achter en dit licht ultraviolet op. Handig dus voor de torenvalk om de muizenpaadjes te vinden.

Over die muizen hoeft Mevrouw Torenvalk zich even geen zorgen te maken, die worden aangeleverd door haar man. Lekker broeden en koekeloeren dus!
Als het tenminste een beetje rustig blijft rondom de kast, daarover later meer....

Foto: Kreativlos via Pixabay

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs