Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs
Marieke Dijksman

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming

De pikorde

Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland | dinsdag 14 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1601x

Het blijkt te bestaan, nota bene in uw eigen achtertuin. Een pikorde! Van vogels! Net als op het schoolplein of op de werkvloer is er ook bij vogels in de tuin een baas boven baas. En een kneusje.

Ooit een agressieve specht, meeuw of spreeuw in de tuin gehad? Dat kan kloppen. Deze vogels staan bovenaan het ranglijstje van ‘bazen in de tuin’. Oftewel: de leider op de apenrots, maar dan voor vogels.

Dat blijkt uit onderzoek in Canada en de VS bij 112 vogelsoorten in de achtertuin. Nu verschillen de tuinvogels in die landen compleet van die van ons, maar het geeft toch een aardig inkijkje in het spelletje: ‘wie verjaagt wie’.

1. Kleine vogeltjes gaan opzij voor grote vogels
2. Spechten winnen bovengemiddeld vaak, gevolgd door de spreeuw

Wie vorig jaar Beleef de Lente gevolgd heeft zal niet verbaasd zijn over de toppositie van de spreeuw. De heftige gevechten in de nestkast spreken boekdelen. Voor de liefhebbers: het clipje van vorig jaar is hieronder te bekijken.

De grote bonte specht heb ik zelf meerdere malen te keer zien gaan in onze eigen tuin. Bijvoorbeeld toen hij het nestje jonge koolmezen uit onze nestkast opsnoepte.

Blijft de vraag over wie het kneusje van de tuin is. Dat zijn de allerkleinste vogeltjes. Dan kom je uit bij het winterkoninkje.  Geen wonder dat het zo’n schuw beestje is…

 

 

 

 


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs