Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De Derde Vliegweek liveblog

Margot de Kam | donderdag 20 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 989x

Vanaf 7 juni zijn de jonge slechtvalken met vliegen begonnen. Zij wonen tot het najaar op de toren. In de tweede vliegweek hebben zij iets beter leren vliegen. Wij houden tot de cams sluiten een liveblog bij van hun belevenissen en hun vorderingen.
Snavelende jonge valken

De updates na 25 juni gaan verder bovenaan volgend blog jaarsamenvatting:

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/jaarsamenvatting-slechtvalken-2019-updates-tot-sluiting

 

 

Voor de liveblogs van de eerste vliegweken : klik hier voor week 1, en hier voor week 2. U kunt deze pagina steeds verversen voor live updates.

 

Zij kunnen nu goed naar dak vliegen en landen. Ook hebben zij met prooi-overname in de lucht al geoefend. Om hun vlieg- en jachtkunst te verbeteren spelen zij regelmatig tikkertje in de lucht. We hebben al spectaculaire beelden gezien van hun vliegspel. Klik hier voor een clipje waarin vader en dochter tikkertje spelen.

De jonge slechtvalken verblijven nog voornamelijk op of dichtbij de toren. De ouders jagen nog voor ze.

 

Hoe doorstaan zij deze hitteweek?

Slechtvalken houden meer van regen dan van hitte. Ze kunnen echter allerlei klimaten doorstaan. Kleine kuikens zijn wel erg kwetsbaar. De jongen hier hebben al een volledig beschermend en isolerend verenpak. Zij zullen vroeg in de ochtend en laat op de avond aktiever zijn. Vocht halen ze uit het vlees dat ze eten, ze hebben niet veel water nodig. Soms drinken ze wel uit ondiep water, waar ze ook graag in badderen. Op de grond bij de toren zijn voldoende poeltjes en beekjes. Afkoelen doen ze ook door met open snavel te hijgen en ze laten hun vleugels vaak wijd van de romp afhangen als ze rusten.

 

Dinsdag 25 juni 2019

Mogelijk waren de slechtvalken heel vroeg wakker..Vanaf zes uur is er nog niets van ze gezien of gehoord.

Om even voor half elf zagen we een jong op dak. Klik hier voor een afbeelding. Later hoorden we ze en zagen er ook één kort laag vliegen.

In de vroege middag vernamen we niets. Het weerbericht gaf code geel : hitte. 34 graden in Gemert.

Begin van de avond kwam een slechtvalk op de stellage van de roostercam zitten. Zij bleef daar zo'n 1,5 uur zitten en krijste soms. Een uurtje later vloog en jong naar de dakrand. Klik hier voor een kort clipje.

De rest van de avond waren ze heel soms te horen en 1x laag vliegend te zien. 

 

 

Maandag 24 juni 2019

 Vanaf 6 uur waren ze regelmatig in beeld. Langsvliegend, en op dak, en bij de kast eerst de vrouw, dan een jong, daarna de man, daarna weer een jong deze vloog later naar de stellage van de camera. Klik hier voor een clipje. Halverwege de ochtend zijn ze af en toe vliegend boven het dak gezien.

Vanmiddag was er weinig te zien. Er vloog een slechtvalk uit de antenne. Verder rusten ze waarschijnlijk met deze warmte.

Wel kwam er nog bericht na van 20 juni, toen spotter Yset ter plaatse was. Ze heeft nog een foto gedeeld van een jong met een duif. Spotter Piet had ons al verteld dat hij die dag een prooiovername van een grote prooi had gezien en dat het jong daarmee in de wei rechts van de toren landde. Klik hier voor de foto door Yset gemaakt.

Rond zes uur zagen we een slechtvalk vliegen en landen op het dak. Verder zagen we een paar keer heen en weer gevlieg naar de antenne. Later kwamen twee slechtvalken op dak zitten. Eén zat te eten.

 

 

Zondag 23 juni 2019

Vanmorgen zijn ze soms te zien en te horen geweest. Om 9 uur kwam de man naar het rooster, jongen vlogen opgewonden rond en waren in een flits boven dak en toen met zijn allen wegvliegend voor de toren, naar achter de bosjes te zien. Er was een jong op dak en één vloog prachtig in beeld recht op de camera van de roostercam af. Klik hier voor een afbeelding. daarna scharrelden er twee over het dak, met soms een huppeltje en een vliegsprong.

In de middag was de man weer een op rooster. weer waren de jongen vlakbij. Klik hier voor een afbeelding van zijn vertrek. er werd een jong op dak gezien en even later hoorden we weer luid roepende jongen.

Zo waren ze af en toe te horen. Er vloog er heel kort 1 over het dak. Klik hier voor een 5 seconden clipje.

Begin van de avond werden jongen op dak gezien. Een lag plat op de buik te rusten. De man kwam op de drempel van zijn kast zitten. 'We zagen ze nog een paar keer langsvliegen en slechtvalkjong ESP kwam de kast nog even bezoeken. Zij knabbelde even aan een restprooi. Klik hier voor een afbeelding gemaakt door chatter birdie.

 

 

Zaterdag 22 juni 2019

De jonge slechtvalken waren vandaag veel te horen, maar weinig in beeld voor de webcams. Wij zijn ter plekke gaan kijken. Wij zagen dat ze inderdaad maar op momenten van de dag aktief zijn. Meestal zijn dat de momenten dat ze ook via de webcams te horen zijn.

Ze krijgen nog vlieglessen. Ze komen nog niet ver van de toren weg en als ze een stukje vliegen, dan kost hoogte maken om hoger op de toren te landen veel moeite. Vaak landen ze op een lagere ring.

Als er een ouder aankomt vliegen ze daar krijsend op af en spelen ze even tikkertje.

Wij zagen samen met spotter Gerrit zulk tikkertje bij aankomst tussen de middag. Gerrit zag dat een jong daarna met een klein prooitje vloog en landde op een ring aan de achterkant : tikkertje met prooi-aanname. Een tweede jong vloog even over het spottersveld. Klik hier voor een foto.

Spotter Piet vertelde dat hij gisteren een prooi-.overdracht zag van een grotere prooi. Het jong kreeg deze niet op de toren en landde ermee in de wei rechts van de toren. 

Er worden dus vlieglessen en prooi-aannames geoefend. We zagen ze mooi samen vliegen. Klik hier voor een foto.

En klik hier voor foto van een jong dat op een ring gaat landen.

 

 

 

Vrijdag 21 juni 2019

 Om 6 uur waren de slechtvalken wakker. Er vloog er 1 door het beeld en de jongen waren te horen op een lagere ring. Er kwam een slechtvalk op de kabels bij het hek op dak zitten. Dit is een voorkeursplek van de ouders. Net te zien achter de paal. Een paar keer kwam er een valk overvliegen en werd er één achter op het dak gezien. Om 10 uur zat er een jong op de dakrand vooraan. Zij huppelde over de rand naar de achterkant. Later op de ochtend waren ze weer een aantal keer te horen. Ze zijn er nog, en zijn iets hoger op de toren te horen en te zien dan gisteren.

Tussen de middag kwam de man naar de kast. Hij werd achtervolgd door één van zijn dochters, en kon net de kast weer uitsjezen voordat zij hem aantikte. Klik hier voor een kort clipje.

Er was ook een alarmroep van de ouders te horen. Er waren mogelijk kort mensen op de toren voor noodzakelijke werkzaamheden. Het werd snel weer rustig. Even later stond er een slechtvalk op de achterste dakrand te eten.

Het was verder rustig in de middag. Even werden ze gehoord rond vier uur, en zagen we ze langsschieten.

Tegen de avond werden twee jongen op dak gezien.

Spotter Yset Foppen was ter plekke, helemaal uit Belgie. Zij zag de jongen op een lagere ring. Ze zag ook prachtig vliegen. Zij zag pogingen tot prooi-overdracht met een duif die mislukten. De duif werd afgegeven op de toren. Zij deelde een foto van de twee jongen op de ring. Klik hier. Dat ze heel verschillend in grootte zijn is er goed op te zien.

Kwart over zeven zoomde de camerabestuurder in op het jong ESP op de achterste rand. Zij had een zeer volle krop. Klik hier voor een afbeelding. Later zat er lang een jong op de bekisting op het dak. Zij bleef tot kwart over negen zitten. Klik hier voor een afbeelding.

Daarna hebben we ze niet meer waargenomen. Morgen zien we ze weer ☺ Fijne nacht!

 

 

Donderdag 20 juni 2019

De slechtvalken zijn vooral te horen geweest vandaag. Ze vlogen laag rond de toren. Om half elf vlogen ze even door het beeld. Ze waren razendsnel achtervolginkje aan het doen. Let wel: het is het snelste dier ter wereld! Klik hier voor een kort clipje. Eén valk vliegt heel strak, dat zal een ouder zijn.

Een uur later scheurden zij nog eens zo langs de toren. Hard én hoog vliegen zijn moeilijke vaardigheden, dat kost ze veel energie.

Vanmiddag waren ze slechts bij momenten te horen of langsflitsend te zien. 

Om kwart over zeven was er even aktie. We hoorden ze vliegen en roepen. Eén van de ouders vloog naar de kast, tikte het rooster aan en vloog weer door. Klik hier voor een afbeelding. Daarna werd een jong op dak gezien. De rest van de avond waren ze bijzonder rustig. Kwart voor negen hoorden we even joelen, we zagen er één langsvliegen. Eén ging een half uur op de achterste dakrand zitten. Later nog eens.

 

 

jong vliegt over veld voor de toren, foto: Margot de Kam

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs