Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De jonge slechtvalken kunnen vliegen tot dak! Liveblog!

Margot de Kam | vrijdag 14 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1025x

Vrijdag 7 juni vlogen de drie jonge slechtvalken weg van de nestkast. Zij wonen op de toren tot het najaar. Zij hebben de eerste week vliegles doorstaan en kunnen nu allen voldoende hoogte halen om het dak te bereiken. Wij houden een liveblog bij van hun voortgang.
jong op onderste ring

Klik  hier voor de blog over de eerste vliegweek.

U kunt deze pagina steeds verversen voor live updates.

De kast staat op de bovenste van 4 betonnen ringen die aan de toren zijn bevestigd. Die ringen zijn als het ware etages. De toren is 127 meter hoog. Zie ook het stuk over locatie hier op de site.

De drie slechtvalken kunnen nu voldoende hoogte maken om naar het dak te vliegen. Zij zullen nu nog beter leren vliegen. De volgende les als zij goed vliegen zal prooi overdragen in de lucht worden. Om dat te oefenen spelen zij in de lucht tikkertje met de klauwen.  

 

Donderdag 20 juni 2019

Goedenavond!

De valken zijn te horen geweest in de vroege ochtend. Twee vlogen laag rond, rond 7 uur. De rest van de ochtend waren ze af en toe te horen, laag rond de toren. Om half elf vlogen ze even door het beeld. Ze waren razendsnel achtervolginkje aan het doen. Let wel: het is het snelste dier ter wereld! Klik hier voor een kort clipje. Eén valk vliegt heel strak, dat zal een ouder zijn.

Een uur later scheurden zij nog eens zo langs de toren. Hard én hoog vliegen zijn moeilijke vaardigheden, dat kost ze veel energie.

Vanmiddag waren ze weer slechts bij momenten te horen of langsflitsend te zien. 

Einde middag en begin avond is er niks waargenomen.

Om kwart over zeven was er even aktie. We hoorden ze vliegen en roepen. Eén van de ouders vloog naar de kast, tikte het rooster aan en vloog weer door. Klik hier voor een afbeelding. Daarna werd een jong op dak gezien. De rest van de avond waren ze bijzonder rustig. Kwart voor negen hoorden we even joelen, we zagen er één langsvliegen. Eén ging op de achterste dakrand zitten.

 

 

Woensdag 19 juni 2019

 

De slechtvalken waren al vroeg te horen en de vrouw zat een uur op het dak. Daarna naar de kast. De vrouw bleef even en schraapte een kuil. ☺ Pas volgend jaar legt ze weer eieren hoor, de kuil schraapt ze om binding met de kast, het hart van haar territorium, te behouden. Er landde een jong naast de kast. Zij had een klein prooitje bij zich! De man vloog achter haar aan en ging ook even de kast in, waarop de vrouw terstond vertrok, gevolgd door het jong, mét haar prooitje. Het jong zweefde mooi weg. Klik hier voor een afbeelding. De man bleef een half uur op de drempel van de kast.

Tussen de middag was er twee keer  een jong te horen, vlakbij de kast. Dan kwam de vrouw de kast invliegen, gevolgd door haar man. Zij vertrok direct. Hij ging op rooster zijn veren zitten poetsen en rondkijken. Een half uur later ging hij op de schotel schuin onder de kast zitten. De vrouw kwam weer naar de kast. Zij schraapte weer in de kuil. Zij vertrokken weer toen we jongen hoorden krijsen. Klik hier voor een afbeelding.

In de middag was er rust. We hoorden de jongen rond half vier en zagen ze even laag rond de toren vliegen.

Spotter Els was ter plekke. Zij zag de jongen laag rond de toren vliegen. Klik hier voor een foto die Els maakte. De ouders waren ook steeds aanwezig. Klik hier voor een volledig verslag van spotter Els. De jongen werden via de webcams steeds gehoord en soms gezien, laag rond de toren vliegend.

Begin van de avond was er een fikse bui. Twee jongen kwamen naar de kast. Het jong ESR ging in de kast met een restprooitje spelen. Heel vermakelijk om te zien. Ze vloog mooi omhoog weg. Haar zus bleef op het rooster. Klik hier voor een afbeelding.

Daarna kwam de man op het rooster zitten. Een jong vloog langs en ging vanaf dak tegen hem staan schreeuwen. Haar vader keek, maar reageerde verder niet. Het jong ging wat scharrelen op het dak.  Na ruim een uur ging de man weg van rooster, met een pijlsnelle duik. Klik hier voor bewegend beeld van die duik.

Rond half 10 vlogen de slechtvalken ruim een half uur gillend om de toren. Af en toe zagen we een schim van een vleugel. Was het een alarmroep? Om half 11 was alles weer rustig.

 

 

 

Dinsdag 18 juni 2019

Om 8:15 vlogen de jongen even laag over het veld voor de toren. Een paar keer werd een valk hoog overvliegend gezien.

Chatter Henkievpk is ter plekke gaan spotten. Hij maakte een foto onder de toren : klik hier, en hij deed verslag : Bij zijn aankomst kon hij de jongen al luid horen schreeuwen. Hij zag een volwassen slechtvalk hoog in de wolken verdwijnen. Eén slechtvalk vloog naar het dak. Een andere naar de ring eronder. Deze werd door ons ook op de roostercam gezien. Toen deze wegvloog zag Henkievpk ter plekke 3 valken in de lucht, waarvan er 2 elkaar met de klauwen aantikten! Hij zag ze zweven op de thermiek en landen op een ring en op dak. Soms vlogen ze al heel hoog en het zag er heel speels uit, er werd meermaals 'tikkertje' gespeeld. - Chatter mama_Coriena maakte een screenshot van het geweldige vliegwerk. Klik hier.

In de middag kwamen de jongen op dak scharrelen, na weer mooi vliegen dat we via de dakcam konden zien. Klik hier voor een afbeelding.

Rond drie uur bracht de man een duif naar het dak. De jongen vlogen rond achter de vrouw aan, zij nam op de dakrand de prooi over van de man, na een prooi-overdracht-wail-geuid. Klik hier voor een screenshot van de vliegende jongen gemaakt door chatter Marjo. Eén jong kwam de hoek om gerend en pakte de prooi van haar af.

Laat op de middag werd er weer mooi ingezoomd. Klik hier voor een afbeelding van ESR die eet van een nieuwe prooi, mogelijk een zwaluw. Toen ze klaar was met eten volgde de camerabestuurder haar naar de andere hoek van het dak. Klik hier voor een afbeelding gemaakt door chatter Ved. 

Vroeg in de avond zat er weer een jong. Zij liep het beeld uit. De camerabestuurder heeft later het dak afgezocht, maar er was geen slechtvalk meer in beeld. De slechtvalken die vandaag in beeld waren, hadden allemaal goed gegeten.

Rond negen uur in de avond hoorden we jongen joelen. Er landden twee duiven op het hek op dak. Vlak daarvoor zagen we een jong achter langs het dak vliegen. Na een kwartier vlogen de duiven  weg. Even later liep er weer een jong over het dak. 

 

 

Maandag 17 juni 2019

Een ouder kwam vroeg bij de kast zitten. De jonge slechtvalken waren in de vroege ochtend steeds te horen. Eén kwam eten op de dakrand en vloog mooi weg. Na 10 uur was het stil. De camerabestuurder heeft gezocht, maar de slechtvalken waren even uit beeld. 

Tussen de middag hoorden we een jong schreeuwend aankomen. Ze landde even op dak en zat een minuutje op rooster. Klik  hier voor een afbeelding. Later werd er weer één vliegend gezien. En weer één landend op het dak. Klik hier voor een screenshot.  Beide afbeeldingen zijn door chatter mama_Coriena gemaakt.

Half in de middag hoorden we een hoop kabaal van de jongen. De man kwam naar het rooster van de kast, de vrouw landde op het dak, met een duif. Er kwam meteen een jong, die de duif bemachtigde. We zagen mooi vliegwerk boven het dak. Even later zagen we alle drie de jongen op het dak. Ze lieten hun zus rustig eten. Jonge slechtvalken zijn heel verdraagzaam onderling. Ze verbleven daar de rest van de middag. Twee zaten dicht bij elkaar. De camerabestuurder zoomde in. Ze snavelden even. Klik hier voor een afbeelding.

Vroeg in de avond vlogen de jongen van dak weg. Twee kwamen naast de kast zitten. Heel gezusterlijk. Ze hadden de kroppen vol, er is eten in overvloed. Eén vloog weer weg , even was mooi vliegwerk te zien. Toen landde de vrouw met een duif op de achterste dakrand. Zij ging staan plukken. De man was bij haar in de buurt, zoals altijd wanneer zij duif brengt. Het is een hele klus, zo'n zware prooi zo hoog te krijgen. Ook is hij altijd alert op 'kapers'. De jongen reageerden niet. Geheel volgegeten. De vrouw at even, en toen mocht de man de rest hebben.

ESS, ringnaam van de jongste slechtvalk, bleef een tijd op rooster zitten. Ze liet haar vleugels afhangen. Dat doen ze als ze het warm hebben. Klik hier voor een afbeelding. Zij bleef en ging op rooster slapen. Er werd ingezoomd. Klik hier voor een afbeelding. Later oefende ze nog met een restprooi.

Om 22:40 vertrok zij naar elders op de toren voor de nacht. 

 

Zondag 16 juni 2019

Eén van de ouders zat vroeg op de satelietschotel op de ring onder de kast. In de ochtend waren de jongen regelmatig in de verte te horen en werd er één op dak etend gezien. Rond 11 uur bleef slechtvalkjong ESR een tijdje op de dakrand liggen. Klik hier voor een afbeelding.

Tussen de middag waren beide ouders op dak. De jongen vlogen rond, ze waren te zien en te horen. Ze maken een speels  geluid, dat chitteren wordt genoemd. We horen heel snel en kort chichichichichichichichi. We zagen een snel wervelende achtervolging van twee jongen, laag langs de toren! Klik hier voor een clipje. De man zit in de kast, de vrouw komt naar rooster, een jong vliegt mee, en dan zijn 2 elkaar achtervolgende jongen linksonder laag in beeld te zien.

In de middag zagen we ze ook in beeld. De man was twee keer een half uur bij de kast. Hij laat ook spectaculair vliegen zien. Klik hier voor een screenshot van zijn duikvlucht van het rooster, gemaakt door chatter mama_Coriena. De jongen zijn vliegend en op dak gezien.

De vrouw kwam even kijken bij de nestkast in de avond. Een jong scharrelde op het dak. De camerabestuurder zoomde mooi op haar in, zie het filmpje : Wauw!

 

Zaterdag 15 juni 2019

Vanmorgen was er door regen weinig aktiviteit. Tussen de middag kregen we verslag in de chat, van Gerrit, een spotter ter plekke. Hij had 2x een prooiovername waargenomen. Het eerste jong pakte een grote prooi aan en landde ermee ergens achter het Spottersveld. Het tweede jong pakte een kleinere prooi aan en landde ermee op de onderste ring.

Vanmiddag zagen we mooi vliegen. De vrouw bracht 2x een duif. 1 duif was voor een jong dat meevloog naar de ring en daarna naar de dakrand. Het jong mantelde de vleugels over de prooi. Het heeft anderhalf uur staan plukken en eten. Daarna verdween ze met de rest in haar klauw geklemd het dak op. Met de tweede duif is de vrouw naar lager gegaan. De man is bij het brengen van de duiven altijd bij de vrouw in de buurt.

Eind van de middag landde er een jong op het hek op dak. Haar vader speelde tikkertje met haar. Dat ziet er niet zachtzinnig, en wel spectaculair uit, maar ze kwam goed terecht. Ze maakte een salto achterover met een schroef en vloog achter haar vader aan. Klik hier voor een afbeelding.

Vroeg in de avond zat de man met een dochter vredig op dak. Zij ging er maar bij liggen. Rond acht uur was de man al weggevlogen en verdween het jong uit beeld het dak op.

Voor de nacht is er nog even een koppie op de dakcam gezien, maar van welke valk, dat is onduidelijk. Er is geen jong bij de kast komen slapen. 

 

Vrijdag 14 juni 2019

Vandaag is het een week geleden dat alle drie de jonge slechtvalken zijn gaan vliegen. Om naar het hoogste punt van de toren te komen kost veel kracht. Ze zijn eerst op de onderste ringen van de toren gebleven, met af en toe een kleine rondvlucht om te oefenen. De middelste, met de ringnaam ESP, was als eerste boven. Zij was ook de eerste die wegvloog van de kast. Zij was een week geleden al zo sterk dat zij naar boven kon vliegen. Zij sliep regelmatig bij de kast. De jongste, met de ringnaam ESS, was ook al enkele malen even boven geweest. Vanaf dinsdag kwam zij weer in beeld. De oudste, ESR, heeft het na een week pas gered. Om 20:15 landde zij op de hoek van het dak. Onze camerabestuurder zoomde mooi in. Klik hier voor een afbeelding.

22:30 We zagen het laatst een jong van de ring van de kast wegvliegen. We hebben er voor de nacht geen in beeld. 

 

jong vliegt over veld voor de toren, foto: Margot de Kam

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs