Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Broeden

Jennifer Romeijn | vrijdag 23 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 562x

Mevrouw koolmees is nu een paar dagen aan het broeden. We hopen rond twee mei de eerste kuikens uit hun eieren te zien kruipen. Maar wat zullen we in de tussentijd zien gebeuren?

Broeden en broedvlek

Tijdens het broeden blijft mevrouw koolmees lange tijd op het nest zitten. Soms vliegt ze even weg, even de vleugels strekken en misschien wat eten zoeken, maar in principe zit ze op het nest. De eieren moeten immers warm blijven vanwege de ontwikkeling van de kuikens. Je zult mevrouw koolmees de komende dagen ook vaak haar eieren zien draaien, dit doet ze om de eieren van alle kanten gelijkmatig te kunnen verwarmen.

Dit verwarmen van de eieren doet ze door middel van een broedvlek. Dit is een kale, goed doorbloede plek op haar buik. Een broedende vogel verliest namelijk de veren op de buik, om zo goed contact te kunnen maken met de eieren en ze goed warm te kunnen houden. Aangezien bij koolmezen alleen het vrouwtje broedt, heeft de man een dergelijke vlek niet. De man heeft in deze periode een andere taak: hij moet eten regelen voor het vrouwtje. Zo hoeft zij minder vaak van haar plek op het nest af. En… zo kan hij vast oefenen, als straks de kuikens er zijn moeten er bergen eten aangesleept worden voor de hongerige snavels ;).

 

Rust… hopelijk

Op de foto hieronder heb ik screenshots van twee situaties verzameld. Bovenaan zie je hoe mevrouw rustig ligt te broeden. Man (op het tweede plaatje) komt haar op een gegeven moment een lekker hapje brengen, waarna ze samen wegvliegen. De eitjes liggen er even alleen bij, kunnen wij ze mooi bekijken!

Maar op de fotoreeks daaronder zie je hoe een spreeuw bij de kast kwam kijken… Vrouw schoot meteen in de verdedigingsmodus: ze siste, waaierde haar staart uit en haalde met haar kop uit in de richting van de spreeuw. Indrukwekkend! Wil je hier meer over weten? Bernice schreef eerder in haar blog al over dit gedrag.

Hopelijk kan mevrouw koolmees haar broedperiode rustig uitzitten, zonder al te veel onwelkome gasten. Zullen we over anderhalve week de eerste kuikens zien? We blijven kijken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs