Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Sissen als een slang

Bernice Sepers | woensdag 14 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1121x

Op 12 april gebeurt er iets heel interessants. We zien hoe een spreeuwenman aan de nestkast hangt en naar binnen kijkt. Hij heeft interesse in de nestkast en gelijk heeft hij, het is immers ook een spreeuwenkast! Maar wat doet onze koolmeesvrouw nou?

Imitatie

Het is prachtig te zien in dit clipje. We zien dat vrouw koolmees haar staart breed maakt, met haar staart en vleugels slaat, met haar kop uithaalt en een sissend geluid maakt. Het ziet er gek uit, maar dit is een heel normale reactie voor een koolmees in een nestkast. Vanwege het uithalen en soms heen en weer bewegen van de kop en met name vanwege het gesis denkt men dat koolmezen op deze manier een slang proberen te imiteren. Aangezien veel dieren bang zijn voor slangen, is deze reactie waarschijnlijk een verdedigingsmechanisme. Koolmezen doen dit dus om zichzelf en hun eieren en jongen te beschermen tegen bijvoorbeeld boommarters en wezels.

Wegwezen spreeuw!

Dit gedrag is ook erg mooi te zien in andere filmpjes die online te vinden zijn, typ bijvoorbeeld maar eens “hissing great tit” op Youtube in. Sommige kool- en pimpelmezen zijn zelfs zo fanatiek dat ze sissen als je enkel langs een nestkast loopt! Dat kan best even schrikken zijn, kan ik uit ervaring vertellen. En dat vond de spreeuw ook, want hij vliegt snel weg. Nu zal het de spreeuw meer te doen zijn geweest om de nestkast zelf, maar ook in dat geval is het goed om hem weg te jagen. Man en vrouw koolmees doen zo hun best om deze nestkast bezet te houden en gereed te maken, het zou zonde zijn als ze hun plekje moeten afstaan. Goede zet dus, vrouw koolmees!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs