Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

All together

Roos Tol | woensdag 16 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 304x

Het eerste “echte” ei bij BDL 2022 is dat van de spectaculaire zeearend: 14 maart begon daar de lente. Het eerste kievitsei werd gevonden op 9 maart in Hengevelde, Overijssel en dat luidt niet langer een seizoen van eieren rapen in maar van bescherming en veldbeheer.

De traditionele “winnaar” was feitelijk zoals gebruikelijk de bosuil – 1 maart eerste ei. Maar man bosuil verdween en de vrouw keerde niet terug naar dat ei. Gaat zij voor ronde twee?
 
Ondertussen zijn bij de vijver ook de nodige “lente-activiteiten” waar te nemen.
Boomklever schept zich een hernia aan de modder voor het perfect op maat maken van het nest. Klei met speeksel voor een reeds bestaande holte; er gaan al grappen dat “onze” boomklever een uilenkast aan het dichtmetselen is.

De merels

Ook de merels sjouwen af en aan. Ze zullen nog met de binnenkant van het nest bezig zijn dus, want dat bestaat uit modder, grasjes en plantenstengels.
De merels die wij hier zien en óók kunnen zien op de merelwebcam van BDL, hebben helaas nog niet de puike locatie tussen de horens hernomen, maar er zijn minstens zes merels m/v op deze locatie. Dus we blijven hopen!

“Onlangs getipt: specht te horen op de achtergrond”.
Welaan, dat is dezelfde specht als die wij bij de vijver kunnen horen. Want de merels zitten als het ware aan de achterkant van de vijvercam.
Kijk maar eens hier bij mijn collega-blogger, er staan ook heel mooie foto’s!

Overigens denk ik zelf dat de huismussen, die ongetwijfeld in een tuin als deze aanwezig zijn, eerder aan die merel-kant verblijven. Bij de vijver is het steeds de meer solitaire heggenmus geweest die is waargenomen. Huismussen komen in groepen en gaan in wolken.

De kwakers

Zowaar een knoflookpad werd getipt, maar helaas, die zullen we hier niet snel zien. Wél gezien en gehoord zijn parende groene kikkers, een pad die in de modder probeerde te kruipen en bruine kikkers.
Van hun paringsdansen komen honderden tot duizenden kikkereitjes.
Het is heel leuk om bij RAVON  de verschillende kikkersoorten te onderzoeken, inclusief de geluiden die ze maken.

Het pluimvee

De rode eekhoorn  (Sciurus vulgaris) is er dit jaar vroeg bij; wat een geluk om die te mogen waarnemen. En ook: wat een geluk dat we hier geen exoten tegenkomen. Net zomin als ik een wasbeertje aan de vijverrand zou willen zien, zou ik juichen bij een grijze (Sciurus carolinensis)  of Siberische (Tamias sibiricus) eekhoorn.

Waar is deze vijver?

De vraag komt telkens weer terug, is al diverse keren beantwoord. Hier een paar linkjes naar blogs over de locatie bij elkaar.

Over het ontstaan van deze tuin werd geblogd in
Water, levende hart van de tuin

En over het de geschiedenis van dit stukje Veluwe is geblogd in:
Een frisse duik in de geschiedenis”.   

Ik noemde hierboven al de link naar de merelcam.

Context

Het is leuk om deze dingen te weten, net zoals het leuk is om flora & fauna te herkennen, omdat al deze weetjes en feitjes je beeld verbreden en je ervaring daarmee zoveel verder gaat dan het "mooie roze vogeltje" of "de rumoerige amfibieën".
Ook jij bent verbonden met de wereld om je heen, je bent onderdeel van een grote keten. Alles hangt met alles samen.
Dat besef helpt je om bewust en verantwoord om te gaan met al dat leven om je heen.
En dat is mooi!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs