Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Even buurten

Linda Persoon | zondag 13 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 297x

Onze merels wonen in een grote tuin waar wij slechts een klein stukje van kunnen zien. Benieuwd naar wat achtergrondinformatie? Kom gezellig even buurten!
Foto door eigenaar tuin

De nestplek

Onze merelcamera hangt in een tuin ergens op de Veluwe, gericht op de schedel van een Schotse Hooglander. De eigenaar van de tuin heeft deze schedel in 2014 gevonden en opgehangen aan zijn schuur ter decoratie. De merels vonden het al vrij snel een interessante nestplek en in het voorjaar van 2015 werd hier het eerste merelnest gebouwd. Dat jaar en de jaren erna werden er minimaal 2 legsels per jaar uitgebroed. In 2019 en 2020 waren dat zelfs 3 legsels! In 2021 weken de merels even uit naar een andere nestplek maar kwamen voor hun derde broedsel van dat jaar toch terug op de schedel. Niet elk legsel gaat vlekkeloos, soms overlijdt er een jong en soms wordt een nestje leeggeroofd door een prooidier. Dat is naar om te zien maar onderdeel van de natuur. Al met al zijn de merels erg succesvol op deze nestplek!

De tuin

De tuin bevindt zich in bosrijke omgeving en gaat daar helemaal in op. Dankzij bomen, struiken en rommelhoekjes is in de tuin voldoende beschutting te vinden om als slaap- en nestplek te gebruiken. Er is voldoende eten te vinden in en om de struiken en in het bladafval dat is blijven liggen. Ook zijn er verschillende waterplekken om te drinken en badderen. Allen voorbeelden van wat vogels waarderen in een tuin. Wil je zelf je tuin aantrekkelijk maken voor vogels, dan zijn dit zaken om zeker rekening mee te houden, in een later blog zal ik hier nog uitgebreider op terug komen.

De buren

In een grote tuin als deze wonen natuurlijk niet alleen onze merels. Houtduiven, boomklevers, putters, roodborstjes en staartmezen, allerlei vogels wonen in deze bostuin. Bij de vijvercamera komen de buren regelmatig in beeld en van de week kwamen een pimpelmees en twee koolmezen zelfs op bezoek op de schedel, te zien in de clip van Romke. Ook muizen, wezels en zelfs een vos zijn buren van onze merels. Zo’n diversiteit aan vogels en zoogdieren is het teken van een gezonde en diverse tuin, een perfecte locatie om een nestje merels in groot te gaan brengen. Hopelijk kiezen de merels ook dit jaar weer voor dit plekje!

Foto door eigenaar tuin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs