Hoe vaak het paar paart
17.03.25 Bij een vorig blog is het al gemeld: er wordt gepaard! Dat weten wij bloggers niet al..
Door
Roos Tol
Roos Tol | zaterdag 18 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 862x
Net zoals je al blij wordt van het kijken naar de vijver als er helemaal geen enkele vogel te bekennen valt. Alleen een kikkeroog. Of zelfs dat niet.
Tijdens die vogel-loze momenten zijn die vogels er wel, maar net even ergens anders. Van de merel weten we het; die zit tussen de horens van de ex-Schotse hooglander, een cam verderop. Hoe ziet de rest van de omgeving eruit? Waar hangen onze vogels rond als ze niet aan het badderen, drinken, foerageren of leem verzamelen zijn?
Je mag wel stellen dat dit een tuinvijver met een geschiedenis is.
De Veluwse stuwwal ontstond in het Saalien, de voorlaatste ijstijd in Nederland, ruwweg zo’n 150.000 jaar geleden. Stuwende gletsjers uit Scandinavië – ijs van soms wel honderden meters dik - duwden zand en grind voor zich uit en omhoog. Zo ontstonden heuvels tot wel 110 meter hoog. Wat achterbleef, is een bodem bestaande uit keien, grind, zand, klei en leem (en soms een verdwaalde zwerfkei). Precies goed voor onze vijver, waar het water fijn in blijft staan.
De pakweg 1100 vierkante kilometer Veluwe (inclusief 912 vierkante kilometer Natura 2000 gebied) omvatten bos en heide. Ten tijde van het ontstaan van deze stuwwal was van mensen nog geen sprake; die kwamen zo rond de steentijd eens kijken. Dat is zo’n 140.000 jaartjes later. Wat zouden we, in plaats van mensenhanden of – voeten, zou er een webcam hebben bestaan, dan wél hebben kunnen spotten bij onze vijver?
Wilde paarden bijvoorbeeld, en herten, wolven, grottenhyena’s, marmotten en poolvossen. De opwinding zou compleet zijn bij het vastleggen van mammoeten, wolharige neushoorns of sabeltandtijgers. Even iets anders dan onze zwarte-met-de-witte-pootjes.
Welke vogels hadden we kunnen zien? De enige die ik heb kunnen vinden, is de sneeuwuil. Er zijn vast méér vogels geweest, maar we weten er kennelijk niet veel van. Helaas.
Buiten deze microwereld bevindt zich een enorme macrowereld waarbij alles met elkaar samenhangt, micro met macro en omgekeerd. Deze wereld staat niet zomaar in het hier en nu; zij heeft haar wortels diep, zeer diep in het verleden. Reikt uit naar de toekomst.
Niets blijft, alles is veranderlijk. En nu is hier, op deze plek: wat was, wat is en wat zal zijn.
17.03.25 Bij een vorig blog is het al gemeld: er wordt gepaard! Dat weten wij bloggers niet al..
17.03.25 ... hoeveel eieren legt u het liefst. Voor ik daar op in ga eerst: ik hoop dat u een ..
16.03.25 De broedperiode is een periode volop gevaren. Maar waarom, lees snel verder.