Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een frisse duik in de geschiedenis

Roos Tol | zaterdag 18 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 794x

“Onze” vijver ligt in een tuin bij een boswoning boven op de stuwwal van de Veluwe. Elke week komen er meer soorten op de lijst van vogels die hier gespot zijn. Prachtige vogels waar je helemaal blij van wordt.

Net zoals je al blij wordt van het kijken naar de vijver als er helemaal geen enkele vogel te bekennen valt. Alleen een kikkeroog. Of zelfs dat niet.

Tijdens die vogel-loze momenten zijn die vogels er wel, maar net even ergens anders. Van de merel weten we het; die zit tussen de horens van de ex-Schotse hooglander, een cam verderop. Hoe ziet de rest van de omgeving eruit? Waar hangen onze vogels rond als ze niet aan het badderen, drinken, foerageren of leem verzamelen zijn?

Op de heuvel

Je mag wel stellen dat dit een tuinvijver met een geschiedenis is.
De Veluwse stuwwal ontstond in het Saalien, de voorlaatste ijstijd in Nederland, ruwweg zo’n 150.000 jaar geleden. Stuwende gletsjers uit Scandinavië – ijs van soms wel honderden meters dik - duwden zand en grind voor zich uit en omhoog. Zo ontstonden heuvels tot wel 110 meter hoog. Wat achterbleef, is een bodem bestaande uit keien, grind, zand, klei en leem (en soms een verdwaalde zwerfkei). Precies goed voor onze vijver, waar het water fijn in blijft staan.

Welke tand was dat? Andere onderzoeken…

De pakweg 1100 vierkante kilometer Veluwe (inclusief 912 vierkante kilometer Natura 2000 gebied) omvatten bos en heide. Ten tijde van het ontstaan van deze stuwwal was van mensen nog geen sprake; die kwamen zo rond de steentijd eens kijken. Dat is zo’n 140.000 jaartjes later. Wat zouden we, in plaats van mensenhanden of – voeten, zou er een webcam hebben bestaan, dan wél hebben kunnen spotten bij onze vijver?
Wilde paarden bijvoorbeeld, en herten, wolven, grottenhyena’s, marmotten en poolvossen. De opwinding zou compleet zijn bij het vastleggen van mammoeten, wolharige neushoorns of sabeltandtijgers. Even iets anders dan onze zwarte-met-de-witte-pootjes.
Welke vogels hadden we kunnen zien? De enige die ik heb kunnen vinden, is de sneeuwuil. Er zijn vast méér vogels geweest, maar we weten er kennelijk niet veel van. Helaas.

Alles hangt met alles samen

Buiten deze microwereld bevindt zich een enorme macrowereld waarbij alles met elkaar samenhangt, micro met macro en omgekeerd. Deze wereld staat niet zomaar in het hier en nu; zij heeft haar wortels diep, zeer diep in het verleden. Reikt uit naar de toekomst.
Niets blijft, alles is veranderlijk. En nu is hier, op deze plek: wat was, wat is en wat zal zijn.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs