Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Op - in & uit de kast

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 5 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 942x

Zowel in Dongen als in Winterswijk is er nog voortdurend leven in de brouwerij. Zijn het in Dongen een of meerdere jongen die af en toe hun ouderlijke woning komen bezoeken, in Winterswijk verschijnen beide volwassen dieren met enige regelmaat voor de camera’s: in de kast, op de kast of uit de kast.

Het is grappig te zien hoe de broedplek een centrale rol speelt in het dagelijks leven van de uilen, ook nu het seizoen er feitelijk op zit. Veel jonge deren verblijven nog enige tijd in de omgeving van de nestkast en voor volwassen dieren geldt eigenlijk hetzelfde. Tijdens onze laatste ronde afgelopen zondag was dat goed te merken. Op sommige plekken waren alle jongen nog aanwezig, op andere troffen we nog slechts een deel van de jongen en op weer andere was de kast geheel leeg. 

Je neus in andermans kast steken

Of te weten of er nog jongen in de kast aanwezig zijn is het meestal niet eens nodig je ogen de kost te geven: het volstaat vaak je neus voor de invliegopening te houden. Jongen op gevorderde leeftijd verspreiden in combinatie met het restant van de uitwerpselen en prooien een bepaald onwelriekende geur, helemaal als er in de late jongenfase regelmatig regenwormen zijn aangevoerd. Zou de Wet geurhinder (wat een politiek correct eufemisme trouwens) en veehouderiij van toepassing zijn op steenuilnesten, dan zou menige steenuilenkast in deze periode verplaatst moeten worden om de erfbewoners te ontzien.

Een handje helpen

Mocht de neus van de nestkastcontroleur verstopt zijn of anderszins zijn kwaliteiten hebben verloren, dan volstaat het om de hand in de nestkast te schuiven. Als er jongen aanwezig zijn, voel je het steeds warmer worden naar mate je je hand verder naar achteren beweegt. Uiteraard werkt dit alleen bij modellen waar de kast vanaf de zijkant met een luikje geopend wordt. 

Zo mak als een steenuiltje

Zowel pas uitgevlogen jongen als volwassen uilen zijn in deze fase niet alleen in de kast aan te treffen, maar ook daarbuiten. Als je ze tijdig opmerkt en de auto als schuilhut kunt gebruiken, kun je ze soms lange tijd gadeslaan of fotograferen. Een volwassen dier in Vragender gedroeg zich afgelopen zaterdag wel heel relaxt. Het leverde enkele fraaie foto's op.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs