Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Aanwezigheid

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 26 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 59x

Hoe laat je weten dat deze plek/dit gebied bezet is door jou? Oehoes hebben daar verschillende methodes voor.
Oehoe man die duidelijk maakt '' dit is mijn gebied

Geluid

Uiteraard laat je regelmatig je stem gelden als Oehoe man. En dan niet alleen om je vrouw te verleiden, maar ook om je buurman duidelijk te laten weten dat jij de baas bent in dit gebied. Zo vlak voor en vlak na de schemering is het voor Oehoes tijd om te gaan roepen. Dit doen ze het gehele jaar door. De piek valt in het vroege voorjaar en najaar, corresponderend met de hoofd- en najaarsbalts.. En dan heel nadrukkelijk je naam roepen zodat ze dat van heinde en verre kunnen horen. Desnoods met z’n tweetjes een mooi duet gaan zingen zodat iedereen overtuigd is van jullie aanwezigheid.

Witte schijtflatsen

Ook is er een heel sterk vermoeden dat ze het gebied markeren doormiddel van de witte schijtflatsen, die als witte kalk strepen op opvallende plekken worden gemaakt. Vaak op uitstekende rotspunten of punten/hellingen in een groeve. In het geval van bos-broedende oehoes op boomstammen of omgevallen bomen. Die witte krijt strepen vallen erg op zeker als je met je verrekijker de rotsen en wanden afspeurt naar deze markeringsplekken. Vaak is dit een van de eerste kenmerken voor ons dat er Oehoes aanwezig zijn.

Plukresten

Hetzelfde geldt ook voor plukresten die ook op heel opvallende plekken achter gelaten worden, zelfs vaak in samenhang met de witte krijtstrepen. Plukresten zijn eigenlijk altijd een veren krans van vogels omdat zoogdieren vaak in het geheel of in grote stukken naar binnen gaan. Ook hier worden in de bossen vaak boomstammen/stobbes of omgevallen bomen voor gebruikt. In groeves en rotsachtige gebieden liggen ze vaak opvallend op de randen of ook weer op uitstekende delen. Van een afstand niet te missen. Zo hoef je dus niet eens de Oehoe te zien of te horen om te weten dat ze toch aanwezig zijn. Dat geldt natuurlijk voor ons maar ook voor de buurman en de buurvrouw………opduvelen dit is ons gebied…………

    

Prooi en schijtflatsen op rotspunt. Foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs