Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo. De eerste vluchten van 3E809, de ander was (zover wij weten) toen nog niet van het nest geweest.

Door Leo Daanen
Stork

Stuntvliegers

Leo Daanen, STORK | dinsdag 4 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1043x

Gaat het nu nooit eens fout, met jonge stoeiende ooievaars op het nest?
Foto Leo. Ooievaar die om welke reden ook, uit het nest gevallen is en deze hebben we in moeten laten slapen.

Op het randje

Bij veelgestelde vragen komen diverse vragen naar voren, maar ook in het clubhuis worden vaak vragen gesteld. Een veelvoorkomende vraag is:

Valt er wel eens een jong per ongeluk uit het nest ?

Maar ook in het clubhuis gaat het van, Ohh als hij met die wind maar niet overboord gaat.

Of jeetje, die staat maar net op het randje, kijk uit joh !!

Oefenen en nog eens . . .

Als je eenmaal groter gegroeid bent, dan wil je meer natuurlijk, hebben wij mensen ook toch? Zo ook jonge ooievaars, ze trekken net zolang met tweeën aan een prooi, totdat er eentje wint. En ja een taaie mol trek je niet zomaar in tweeën haha. Nee hier is de regel: wie hem krijgt mag hem houden, alhoewel, dan moet je hem wel snel doorslikken, anders is die alsnog weg. En ben je dan op leeftijd dat je het huis uit wilt en mag, dan ga je oefenen en nog eens oefenen. Wij met fietsen, zij met vliegen; verschil moet er zijn. Maar ja, een jonge ooievaar op een fiets . . . . Nee joh, kan nie.

Foute afloop

En jazeker het gaat wel eens fout hoor!! Ik ben vaak genoeg met mijn fiets onderuit gegaan. Kapotte knie, geschaafde arm enz. Of je schiet van je trappers en je geraakt met je gereedschap op de stang, oeffffff  das ook nie prettig moet ik zeggen. En zo loopt het met ooievaars ook wel eens verkeerd af.

Sirene

Vorig jaar kregen we een telefoontje: Leo er staat een ooievaar op de grond en die laat constant een vleugel hangen. Natuurlijk bedank ik eerst de afzender voor de snelle melding en dan als een speer ernaartoe. Eerst zus Maria en zwager Richard opgehaald en richting de locatie. De sirene ontbrak eraan, anders had ik die ook nog aangezet. Daar aangekomen, hebben we ons eerst gemeld en we zijn toen gezamenlijk het terrein op gegaan.

Zielig

Richting het nest lopende, zagen we de jonge ooievaar (het was dus een jong, dat wisten we nog niet) staan met de snavel wat zorgelijk naar beneden gericht. Eerst snel wat foto’s gemaakt voordat er weet ik wat gebeurt. Daarna de camera aan de kant gelegd en het zielig ogende jong voorzichtig benaderd. Deze bleef tot onze verbazing gewoon staan zoals die stond. Zo van: pak mij maar want het gaat echt niet goed met me! En je had die ogen moeten zien, hoe die je aankeken. Rillingen over mijn lijf hoor.

Ambulance

We konden het jong dus zomaar pakken en deze liet alles toe. De vleugel bekeken, maar ik kon eigenlijk niets vinden ? Nogmaals alles afgetast, of ik geen breuk kon voelen en toen merkte ik dat ik bloed op mijn handen kreeg. De vleugel bleek gebroken en een botje stak er net niet uit, maar je kon voelen dat het helemaal niet goed zat. De dierenambulance gebeld en die waren er ook best snel gelukkig. Na wat uitleg over wat we gezien hadden, zeiden ze: zet hem maar in die kooi dan laten we de dierenarts wel verder kijken.

Na een poosje kreeg ik een telefoontje dat ze het zielig ogende beestje in hebben laten slapen. De breuk was niet te zetten en de vleugel amputeren wilde ze beestje ook niet aan doen.

Het was wel even slikken, maar het kan dus wel degelijk eens fout gaan. Is het spelenderwijs of oefenen met de vliegkunst, het blijft uitkijken daarboven.

Hopelijk gaat het deze twee in Gennep beter af en kunnen ze over een poosje, wat Caroline ook al zei, richting Afrika.

 

Groetjes, Leo. 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs