Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
... man en vrouw kijken elkaar eens diep in de ogen: is er een klik? (29 juni)

Door Pascal Stroeken
STONE

Klik

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 29 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1295x

Een man en vrouw steenuil gaan in beginsel een levenslange relatie aan, "tot de dood hun scheidt". Dan moet het, lijkt mij, toch ook wel een beetje klikken tussen beiden. Of speelt dat geen enkele rol? Tijd voor een wat filosofische blog.

Het is al vaak gezegd: de cams geven een prachtig kijkje in het steenuilengezin. Niet alleen de opgroeiende jongen, maar ook de boeiende en vaak kostelijke relatie tussen man en vrouw staat garant voor vele uren kijkgenot. Als webcamkijker betrap je jezelf er vroeg of laat op dat je beelden niet zelden met een wat menselijke blik bekijkt én becommentarieert. 

De ene steenuil is de andere niet

10 jaar steenuilencams kijken heeft ons geleerd dat de ene steenuil de andere niet is. Er zijn soms duidelijke verschillen tussen individuen in gedrag en karakter. Dat zien we bij al de jongen, bijvoorbeeld het assertieve waaghalsje versus het meer timide kat-uit-de-boom-kijk-uiltje.

Een prachtig voorbeeld is natuurlijk onze alleenstaande vader in Winterswijk die, geheel tegen de verwachting in, de zorg voor zijn jongen met verve op zich nam. Menig andere steenuilenvader in dezelfde situatie doet hem dat vermoedelijk niet na.

Ook tussen stelletjes zien we verschillen. Zo was in de Winterswijkse kast het geknuffel en gezellig samenzijn van man en (zijn eerste) vrouw meer regel dan uitzondering. Het Dongense stel daarentegen liet zich - in de kast tenminste - veel minder samen zien. Kunnen we hieruit concluderen dat het oorspronkelijke Winterswijkse stel inderdaad kleffer was en wellicht een hechtere paarband had? Of is dit slechts een perceptie van ons menselijke kijkers?   

Verstandshuwelijk?

Toen in Winterswijk onze man in de laatste week van mei binnen een paar dagen na het verdwijnen van zijn eerste vrouw al snel een nieuwe dame wist te strikken, waren de verwachtingen hoog gespannen. Zouden ze nog een nieuw nest beginnen, want het was met eind mei op de kalender nog niet te laat. Weldra werd duidelijk dat ze niet zo hard van stapel liepen. Althans, de nieuwe vrouw niet, zo leek het. (Man besprong haar zo'n beetje al bij de eerste ontmoeting ...). De nieuwe dame kwam op ons, getuige de vele commentaren in het clubhuis, wat bitchy over. Een heel ander typje dan de oorspronkelijke vrouw was een veel gehoorde reactie. 

Hoe zou de man in kwestie dit zelf hebben ervaren. Bestaat er iets als een klik die steenuilenpartners moeten hebben bij het aangaan van een relatie? Of blijven ze hangen aan de de eerste de beste vrije man of vrouw die ze tegen het lijf vliegen en waarmee ze vervolgens een langdurige band aangaan? Als een soort verstandshuwelijk.

Hier moest ik ook aan denken naar aanleiding van de twee bijzondere nesten waar we onlangs hebben geconstateerd dat tijdens het broedseizoen nieuwe vrouwen zijn verschenen. Als gezegd zijn die nesten nog met veel vragen omgeven, die helaas niet allemaal beantwoord zullen worden. Maar ik vraag me toch af hoe het daar die snelle partnerwisseling is verlopen. In die beide gevallen hebben de nieuwe partners immers niet veel tijd gehad, of genomen, voor een kennismakingsfase en het opbouwen van een paarband. Een goede klik of een goed verstandshuwelijk?

On line na 1 juli!

In het filmpje "Boeiende ontmoeting" van vandaag zien we dat man en vrouw in Winterswijk elkaar eens diep in de ogen kijken. Een nieuwe fase in hun paarband?

Gelukkig kunnen we de ontwikkelingen op de voet blijven volgen, want de steenuilencams blijven ook na 1 juli on line! Blijf dus kijken en verbazen. 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs