Stand van zaken

Marc van Leeuwen | zondag 18 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 269x

Op dit moment zijn er in de regio hele aardige kerkuilnesten van 4-6 jongen, maar helaas zijn er van de legsels van acht, en tien! eieren die ik had, uiteindelijk toch maar zo’n vier tot zes jongen over. Mooi natuurlijk, maar niet die ‘klapper’ waar ik op hoopte.
Mooi setje. de lichte is het mannetje. IJsselstein. M. van Leeuwen

Waar dit door komt weet ik niet. In ieder geval kwam een deel van de eieren niet uit en is er daarna ook nog ‘zuigelingensterfte’ opgetreden. Het is al weer tien jaar geleden dat dergelijke grote legsels ook groot werden en uitvlogen. Pieken en dalen zijn er altijd geweest en de kerkuilpopulatie lijkt nog steeds te groeien, in ieder geval in de westelijke provincies. Bij 'ons' is het desondanks tot nu een goed kerkuilenseizoen en ik verwacht zeker nog 2e legsels als het weer niet al te gek gaat doen de komende maanden.

Steen-en boommarter

Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de langetermijngevolgen van het oprukken van steen- en boommarter. Vanmiddag controleerde ik nog een nestkast waar nu jongen in hadden moeten zitten, maar geen uil maar te bekennen was. Dat heb ik hier in Utrecht nog iet vaak meegemaakt. Maar er zijn boommarters in de buurt waargenomen en alle signalen wijzen in die richting. We gaan haast maken met het uitbreiden van de locaties met marterwerende maatregelen.

Opvallend dit jaar is het relatief grote aantal mannelijke kuikens dat ik in mijn handen heb. Ook hiervoor heb ik helaas geen verklaring.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Deel dit blogartikel

Lees meer blogartikelen over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Kijk live en ontdek