Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Hopperdehop

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 25 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 83x

Alsof we nog niet genoeg geplaagd zijn dit seizoen: hoppen, wieltjes, versnipperde bestanden, gebrek aan muizen, luie man, snibbige vrouw, verscheen dinsdagavond in een keer Upapa gigantea. Voor de niet Latijns-geschoolden onder ons: de reuzenhop. We dachten dat ie al lang uitgestorven was, maar ...

... plotseling was ie daar. Komen tegenwoordige hoppen meestal een paar minuten, hooguit een kwartier voorbij, de reuzenhop rekent in dagen. En wat meer is: hij is uitermate lastig te bestrijden! Technici en biologen - de knapste van de knappe koppen - vanuit de hele wereld zijn de afgelopen dagen ingevlogen om met elkaar te brainstormen over de beste aanpak. STONE past een bescheiden rol hierin, wij hebben immers meer verstand van steenuilen dan van hoppen. 

Hop, eruit!

Op zich wel jammer overigens, hoppen - de echte dan - zijn wel mooie dieren. Sinds een paar jaar laten ze zich weer in Nederland zien. Broeden doen ze ook, zij het in heel bescheiden aantallen. Ze nestelen graag in nestkasten. Om die reden worden op steeds meer plaatsen hoppenkasten opgehangen. Soms broeden ze ook in steenuilenkasten. Komen we er zo een tegen, dan is het uiteraard: hop, eruit, deze is niet voor jou, hopschieten!

Hoppenkoppen

Ik heb er elk jaar een in de tuin, een mannetje. Rond deze tijd brult hij de grond uit, met honderden scheuten tegelijk. De eerste weken probeer ik hem kort te houden, knip hoppenkoppen waar ik maar bij kan. Na een paar weken geef ik meestal de moed op. Nieuwe scheuten verschijnen sneller dan ik kan knippen. Bovendien lopen geknipte koppen een week later weer uit. Soort Medusa's. Hoe klungelig zijn Latijnse (wetenschappelijke) naam Humulus lupulus ook aandoet, het is monster. Aan het eind van de zomer is mijn tuin veranderd in een één gigantische hoppenbrij.

Hopman

Over hopmannen gesproken: van mijn tiende tot mijn vijftiende, zat ik bij de verkenners. De baas van een troep (groepje verkenners) heette hopman. Hij werd bijgestaan door een vaandrig, een soort hulpsheriff. Aan hopman Herman H. bewaar ik minder goede herinneringen. Het was de tijd van love and peace en lange haren. Maar lange haren en een verkenner zijn: dat was nog erger dan vloeken in de kerk. Je kan dus raden hoe leuk dat was.

Hopvrouwen

Hopvrouwen daarentegen bezitten goede eigenschappen. Ze worden in de bierbrouwerij gebruikt als conserveringsmiddel en vanwege het aroma. Ze geven het bier zijn lekkere, bittere smaak. Vooral mannen houden daarom van hopvrouwen. 

Hop is ook een natuurlijk middel tegen rusteloosheid, stress en slaapstoornissen, zo lees ik op internet. Van harte aanbevolen dus (al dan niet opgelost in wat gerstenat) gedurende deze megahop. 

En bedenk: waar hop is, is ook hoop!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs