Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
ooievaarsnest vanuit de lucht (12 april 2024, foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

De Uiver

Titia Bijwaard | donderdag 25 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 71x

Als je langdurig kijkt naar broedende ooievaars, dan dwalen vanzelf je gedachten af. Wij bloggers zijn deze week gaan mijmeren over de eeuwenlange relatie tussen mens en ooievaar. Wim schreef over KLM vliegtuig De Uiver uit 1934. Die Uiver is een bijzondere schakel tussen mijn familie en ooievaars!
Brief uit de Uiver van 1934 (foto Titia Bijwaard)

Na de Melbourne-race

In zijn blog De ooievaar nakijken vertelt Wim hoe de DC-2 aan zijn naam kwam en legendarisch werd door de tweede plaats te bereiken in een wedstrijdvlucht van Londen naar Melbourne. Zie ook deze oude filmbeelden daarvan. Op aviacrash.nl is te lezen hoe het de Uiver daarna verging:

Om het enorme succes van de Uiver in de Melbourne Race commercieel verder uit te buiten, vertrekt de PH-AJU in de vroege ochtend van woensdag 19 december 1934 van Schiphol voor een versnelde (extra!) kerstpostvlucht naar Batavia. Tijdens deze vlucht verongelukt de Uiver in hevig noodweer in de Syrische woestijn bij Rutbah Wells (Irak). Alle zeven inzittenden komen om het leven. De ware toedracht van het ongeval is nooit opgehelderd.

 

De familielink

Mijn grootvader schreef vanuit Den Haag, de stad met een ooievaar in het wapen, op 17 december 1934 een brief aan zijn oom op Java. Deze brief (zie foto) ging met de kerstpostvlucht van de Uiver mee.

Van de door de Uiver vervoerde post (350 kg) is 145 kg bij de ramp verbrand en verstrooid in de Syrische woestijn. Van de geredde post is een deel vrijwel onbeschadigd gebleven maar vertoont de rest de zichtbare kenmerken van het ongeluk. Deze post werd door een ander vliegtuig opgehaald en alsnog naar Batavia gebracht en arriveerde daar op 28 december. De brief van mijn grootvader was één van de brieven die met brandschade is bezorgd en is altijd in de familie bewaard gebleven als respectvolle herinnering aan die noodlottige laatste vlucht van De Uiver.

 

En zo zal het waarschijnlijk geen toeval zijn dat ik bijna 90 jaar later de relatie tussen mens en ooievaar blijf koesteren!

Zoals 'een uiver' vliegt... (april 2024, video Albert Westerhuis en Titia Bijwaard, soundtrack iMovie 'Honeysuckle'- Honeyroot))


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs