Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Bijvoeren? (1)

Wim van Nee, STORK | vrijdag 12 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1002x

In een vorig weblog heb ik u verteld, dat het erop aankomt dat het juiste voedsel op het juiste moment beschikbaar is. De timing moet kloppen en de speling is niet zo heel groot. Als de jongen uitkomen, dan moet er een grote variatie aan insecten beschikbaar zijn.

Foerageren in een insectenrijk weiland.

 

Nachtvorst kan de boel aardig in de war schoppen, dat hebben we gemerkt.

Men vraagt dan wel eens: moet er niet worden bijgevoerd? Het antwoord is: nee, niet doen.  De ooievaars weten zelf instinctief welk voedsel nodig is, maar als ze niet voldoende kunnen vinden, dan sterven de zwakste jongen. Als mensen bijvoeren, dan is het misschien wel voldoende in hoeveelheid, maar de noodzakelijke variatie en volwaardigheid wordt nooit gehaald. De kans dat de jongen alsnog sterven is groot. Vergeefse moeite.  En stel dat het wel lukt, dan worden ook de zwakste jongen in leven gehouden. Daarmee is misschien een enkel jong geholpen, maar de populatie niet.
De natuur regelt alles zelf. Daar hoort bij dat er betere en mindere jaren zijn en ook dat er betere en mindere plekken in het land zijn. Daar hoort ook bij dat alleen de sterkste, de best aangepaste jongen overleven. Dát is goed voor de soort.

Er zijn nog meer redenen om niet bij te voeren. Daarover in een volgend webblog meer.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs