Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo. Nestpaal op achtergrond achter de tuin van José en Marc

Door Leo Daanen
Stork

Ooievaars op Texel ?

Leo Daanen, STORK | dinsdag 9 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1092x

Deze reis blog ik rechtstreeks, dus live vanuit Texel.
Foto Leo. Een van de vele bollenvelden, prachtig om te zien, maar geen foerageergebied voor de ooievaar.

Nestpaal

Er staat maar een nestpaal op heel Texel en dit nest staat er prachtig bij. In de achtertuin van Vogelinformatie centrum in de Cocksdorp, staat een nestpaal op een hele mooie toepasselijke locatie dus. Onder het genot van een kop koffie hebben we in de tuin van de gastvrije eigenaren José en Marc een telescoop getest. Richard (zwager)heeft meteen van de situatie gebruik gemaakt en een nieuwe verrekijker aangeschaft.👍 

Ooievaar of geen ooievaar.

Ik wist dat er vorig jaar ook al een ooievaar even op het nest is geweest, dus waren wij erg benieuwd of er dit jaar wel een broedsel was. Er is een dag of vier een ooievaar op het nest geweest vertelde José. Later heeft deze nog een dag op een andere plaats gezeten en is toen nog 1 dag op het nest geweest vulde Marc aan en toen was hij weg.

Klepper de klep

Waarom zou de ooievaar nu niet op Texel gaan broeden? Tja dat is een vraag waar ik en ik denk vele anderen, geen antwoord op weten. Natuurlijk is het zo dat als er gebroed gaat worden je met z’n tweeën moet zijn. En ben je maar alleen, dan kun je klepperen wat je wil, klepperen rijkt ver, maar niet tot op het vaste land. En juist daar vliegen meer ooievaars rond die nog vrijgezel zijn en best een gezinnetje willen stichten. Volgens José en Marc heeft deze ooievaar zijn best gedaan en de longen uit zijn lijf geklepperd, nou ja klepperen doe je natuurlijk niet met je longen maar met je snavel haha. Texel is ook wat landschap betreft niet echt ingericht voor ooievaars vanwege vele schapenweiden en bollenvelden. Dus te weinig landschappelijke variatie en bijna of geen rivieren waar ooievaars wel erg van houden.

Correctie

Wij dachten dat er maar een nestpaal staat op Texel en dat is ook wel zo. Toch is er een tweede ooievaarsnest, maar dan niet op een paal maar een daknest op een schapenboet vertelde Marc en José. Nu heb ik wel op moeten zoeken wat een schapenboet is en zijn Maria, Richard en ik even ter plaatse gaan kijken. Volgens internet is een Boet een west Friese naam voor een schuur of bijschuur. Een “ Skeipeboet” is dus de benaming voor een schapenschuur. Dus eigenlijk klopt het niet dat er maar een nest op Texel is, maar wel 1 goed paalnest. 

Tot vrijdag en de groetn vanuut Texel.

Maria, Richard en Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs