Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Welkom bij de slechtvalken

Johan Arts | zondag 26 februari 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1047x

Het is de powermachine onder de Valken met zijn respectabele grootte. Een geduchte jager, gezien het feit dat hij tijdens duikvluchten snelheden kan bereiken van over de 300 km/u.

Het had niet veel gescheeld of de slechtvalk was volledig uitgeroeid. In de tweede helft van de vorige eeuw onderging de rijke vogelwereld van het hele Noordelijke Halfrond een crisis van enorme omvang. Dit werd veroorzaakt, zoals later bleek, door het massale gebruik van pesticiden zoals DDT en de opkomst van PCB's.

Uitgeroeid

In heel korte tijd was deze spectaculaire roofvogel dan ook in veel landen van Europa en Noord-Amerika volkomen uitgeroeid. In sommige streken hield een handjevol slechtvalken het vol, zoals in Noord-Europa. Van de rijke Scandinavische populatie, van 2000-3500 broedparen van voor WO II, waren er begin 1970 nog maar 65 over!

Midden jaren '60 stond de slechtvalk zelfs op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten op onze planeet, zo ontzettend slecht ging het met hem. Ook in ons land was de slechtvalk lange tijd uitgestorven. Na het verbod op DDT kroop pas in 1993 weer een slechtvalkkuiken op Nederlandse bodem uit het ei.

De slechtvalk staat nog steeds op de Rode Lijst van bedreigde vogels maar het gaat steeds beter. Zo zijn er in De Mortel de afgelopen vanaf 2005 al 36 jongen succesvol uitgevlogen.

 

Kijk deze lente met ons mee in de nesten van deze indrukwekkende vogel en mis niks!

Namens de clipmaakster en moderators wensen wij u heel veel leerzame momenten en veel kijkplezier.

 

Uw weblogschrijvers,
Paul, Johan, Peter en Martin


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs