Lekker dan!

Louis van Oort | donderdag 20 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 391x

Een van de prominentste aspecten van de soap die Beleef de Lente heet, is voedsel. Je kunt, als je zou willen, urenlang achter elkaar filmpjes kijken van vogels die prooien verscheuren, elders verzameld voedsel uitbraken voor hun kroost en jongen die complete muizen naar binnen schrokken.

Ik weet het, dat hele voedselcircus hoort erbij. Die vogels moeten nu eenmaal ergens van leven. Je hebt echter een wel heel sterke maag nodig als je dergelijk onsmakelijk geschrans gaat zitten bekijken ‘met het bord op schoot’,  zoals een aanzienlijk deel van het volk pleegt (of placht) te doen bij Studio Sport.  

Saucijzenbaguette

Kijk bijvoorbeeld eens naar zo’n bosuilskuiken dat na enig aandringen een muis van ongeveer een kwart van zijn eigen lichaamsgrootte met huid en haar opschrokt. Zonder te kokhalzen! Althans, dat denk ik, want je  hoort dat niet. Maar het ziet er wél verschrikkelijk ongemakkelijk uit. Alsof je een sauzijcenbroodje (nou ja, broodje, eerder een saucijzenbaguette) ter grootte van je dijbeen zo recht je strot induwt. Met om het af te toppen met nog een sliert spaghetti erachteraan ter grootte van een springtouw.

‘Zal ik nog wat opscheppen schat?’ Nee, dank je feestelijk. Ik ga even wat antiperistaltische bewegingen zien te bedwingen terwijl ik Feyenoord- FC Utrecht kijk, goed?

Hypocriet

Het heeft ook iets hypocriets: Ik bedoel, zo’n slechtvalk die nietsontziend een dikke duif demonteert om vervolgens liefdevol piepkleine stukje vlees aan die schattige jongen te voeren.

Ondertussen vormt zich om de vogels heen een groeiende berg slachtafval, die als het warmer wordt vanzelf verandert in een wandelend buffet.

Roodstaart

Nee, dat gevreet is niet altijd prettig voor de weekhartigen onder ons. Ik herinner me nog een filmpje uit de oertijd van Beleef de Lente waarbij een gekraagde roodstaart – een van de fraaiste vogels van ons land – eens voorzichtig de steenuilkast kwam inspecteren. Enkele seconden later kwam de steenuil de roodstaart inspecteren, en wel of zijn vlees op de juiste temperatuur was. Tot zover de gekraagde roodstaart.

En dan heb ik het nog niet eens over de vrijwel jaarlijkse kom-laat-ik-mijn-jongste-eens-opeten-moment bij de ooievaars!

Kortom, het moet maar eens afgelopen zijn met die schranspartijen bij Beleef de Lente. Of in ieder geval wanneer ik zelf zit te eten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Deel dit blogartikel

Lees meer blogartikelen over

Alle Beleef de Lente blogs

Kijk live en ontdek