Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Reiger en kraai samen bij de reigercams op 1 april

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Potje speculeren

Frank van Groen | vrijdag 14 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Het zicht op ons reigernest wordt er door het toenemende loof niet beter op. Regelmatig laten de reigers zich wel zien bij het nest. Maar wat gebeurt er allemaal in dat nest? Tijd voor een potje speculeren.

Uit de filmpjes van 9 maart en 10 maart bleek dat de reigers aan het broeden waren. Vanaf 9 maart gerekend zijn we nu 36 dagen verder. Dat is ruim 5 weken. De eieren zouden dus al lang uit moeten zijn. De broedduur bedraagt namelijk maximaal 28 dagen. Merken we niks van kuikens vanwege het beperkte zicht op het nest? Of zijn de eieren verloren gegaan en zijn de reigers opnieuw begonnen met een vervolglegsel? Dit werd al gesuggereerd in het blog “wat is er gaande bij de reigers”.

Kraai

Misschien is er iets fataals met de eieren gebeurd bij de onstuimige wind van 19 maart. Of zouden de eieren geroofd zijn door een predator? Op 1 april zag ik een reiger samen met een kraai bij de reigercams op Huize Frankdael zitten zoals op bijgaande foto is te zien. Zou die kraai dan…? Ze zijn er toe in staat. Reigers broeden in open nesten, dus als beide ouders even weg zijn en niet opletten kan een kraai zijn slag slaan. Maar waarom heeft niemand dat dan gezien? Toch zou het kunnen. Er zijn immers populairdere vogels bij Beleef de Lente om naar te kijken. Als er niet continue iemand kijkt mis je zo een eierdiefstal door een kraai.

Als er niks mis is gegaan met de eieren zou het filmpje van 9 april geen gewone wisseling van de wacht zijn geweest maar een moeilijk te volgen voerbeurt. Met een beetje goede wil zou je kunnen denken dat aan het einde van het filmpje iets aan mogelijk aanwezige kuikens gevoerd wordt. Alhoewel het verschil met de wisseling van de wacht op 10 maart marginaal is. Toen werd er ook enige tijd in het nest gekeken, wat geschikt en waren er in elk geval nog geen kuikens.

Het blijft natuurlijk allemaal speculeren, maar dat ga je doen als je zo weinig ziet, en toch wilt weten wat er aan de hand is. Een snelle check tussen de brandnetels onder het nest op 7 en 13 april leverde in elk geval geen eischalen van reigers op. Wat dat betreft geen aanwijzing dat er jongen zouden zijn.

Uit de reiger-chatroom komen berichten dat er nog steeds gewisseld wordt. Ook bereiken me berichten dat er misschien toch gevoerd wordt vandaag. Er zouden slik- en kokhalzende bewegingen zijn gezien. We moeten dus blijven kijken om er achter te komen hoe het echt zit.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs