Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

En dat is één!

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 2 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 94x

Geheel volgens de verwachting (….) zag gistermiddag rond 17:45 uur het eerste jong het levenslicht. Nou ja, spreekwoordelijk dan, want een steenuil wordt met ogen dicht geboren. Wie volgt?

Dinsdag vanaf het middaguur kondigden de eerste jongen zich aan, want we hoorden na verloop van tijd naar schatting tenminste twee of drie piepende eieren. Vrouw “tokkelde” zachtjes terug en zo waren we getuige van de eerste communicatie tussen moeder en kinderen. Nummer 1 wurmde zich circa 30 uur na zijn eerste aankondiging uit het ei.

Wie volgt?

Ik schrijf dit blog woensdagavond; donderdagochtend heb ik geen tijd, want het veldwerk – een driedaagse deze week – roept. Naar verwachting zijn er op het moment van verschijnen van dit blog op donderdagochtend inmiddels meer eieren uitgekomen. Doorgaans kruipen steenuilen binnen een etmaal, maar vaak binnen een tijdsbestek van slechts 15 uur, uit het ei. Gisteravond waren in elk geval in tenminste 2 andere eieren gaatjes in de schaal te zien.  Afijn, waarschijnlijk weet u op dit moment meer dan ik gisteravond 😉

Witte donsballetjes

De pasgeboren steenuiltjes wegen ongeveer 10 gram en hebben kort wit dons. De ogen zijn nog gesloten, die openen pas rond leeftijdsdag 10. Dat weerhoudt ze er niet van dat hun ogen spreekwoordelijk groter zijn dan hun maag. Die moet immers gevuld worden als hun lunchpakketje op is (zie blog van dinsdag). Man en vrouw moeten nu dus serieus aan de bak: pa de boodschappen, ma de koters voeden. Een nieuwe, hectische fase in het jonge steenuilengezin.

Het grote genieten (voor ons) kan beginnen!

 

update 2 mei, 7 uur:

Vooruit dan, een snelle update voordat ik het veld in ga: inmiddels zijn 4 jongen uit het ei gekropen! Volgt nummer 5? Fijne dag!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs