Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Niet te kieskeurig, alles wat op muis lijkt is welkom

Door Mark Hessels

Ik neem nog een muisje, jij ook nog één ? 🐭🐭

Mark Hessels | vrijdag 10 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 278x

Liefde gaat door de maag; daar is zeker ook de (kerk)uil geen uitzondering op. De beschikbaarheid van voldoende goede prooien is dan ook van doorslaggevend belang voor het succes van een nest. Hoe staat het er wat dat betreft eigenlijk voor dit jaar ?
Zie jij die muis ook daar ? Was het nou mijn beurt of de jouwe ?

Muizen in Nederland

In tegenstelling tot vogels worden de meeste zoogdieren landelijk een stuk minder goed bijgehouden. Daardoor ontbreekt het vaak aan een totaalbeeld van hoe het bijvoorbeeld dit jaar met de veldmuis gaat of met de bosmuis. Lokaal worden er wel onderzoeken gedaan, maar de verschillen tussen diverse gebieden kunnen ook erg groot zijn.

Uit m.n. Groningen en Friesland komen de eerste signalen al weer binnen dat dit jaar wel weer eens net zo’n goed muizenjaar zou kunnen worden als 2014 en 2019. Dat waren overigens ook 2 recente topjaren voor de kerkuilen.

 

Muizenstand in Woold

We zagen het eigenlijk afgelopen winter al wel aankomen. De bomen waren zwaar van de eikels en beukennoten en dan komen doorgaans de muizen met grote aantallen en goed doorvoed de winter uit, klaar voor het volgende voortplantingsseizoen.

Ook in het veld en in de slootkanten zag ik ontelbare holletjes en gangetjes. In de loop van de winter loopt een deel daarvan hier wel onder water, maar de volwassen knaagdieren kunnen daar meestal wel aan ontsnappen (de meeste zijn uitstekende zwemmers) en zich tijdelijk op een drogere plek vestigen. Voor de vroege nestjes loopt het helaas meestal slecht af. We zien in de winter ook altijd het aantal knaagdieren op het hoger gelegen erf (en in de stallen) flink toenemen. De geiten kijken er al niet eens meer van op als er een rat of bosmuis een gang onder hen door graaft terwijl zij in de stal liggen te rusten.

 

Veel muizen; dan gaan we het helemaal anders doen.

Veel roofdieren en roofvogels passen hun gedrag wel een beetje aan aan de hoeveelheid prooidieren in hun omgeving, maar de kerkuil is daar nog een stuk uitgesprokener in. En omdat de kerkuil ook bij uitstek een muizenjager is zijn bij hen de variaties nog groter als de muizenpopulatie flink verandert.

De kerkuil kan in principe het hele jaar broeden, zolang er maar voldoende voedsel is. Op diverse plekken in Nederland zitten de kerkuilen nu al op eieren en de eerste jongen zijn zelfs al geboren. Vorige week is er in Friesland al een jong van ca. 30 dagen geringd, dus dat ei moet ergens rond oudjaar zijn gelegd (misschien wel van de schrik vanwege het carbid schieten).

Ook hier in Woold leek het seizoen heel vroeg op gang te komen en hoewel M en V nu toch een soort tussenpauze inlassen zit een record er nog steeds in. In de afgelopen 6 jaar (2017-2022) werd het eerste ei achtereenvolgens gelegd op 14/4, 28/4, 3/4, 21/4, 8/4 en 21/4. Dat record van 2019 gaan we volgens mij met gemak breken dit jaar.

 

Groot nest op komst ?

Ook de grootte van het nest varieert met het voedselaanbod, zoals Mary ook al aangaf in haar vorige blog. In het topjaar 2019 zijn hier 6 jongen uitgevlogen. Da’s echt een hele hooiberg vol. Het aantal eieren in dat jaar is niet bekend omdat we toen nog geen camera in de kast hadden.

Hoeveel eieren en hoeveel jongen zou dit jaar gaan opleveren ? Ik heb wel weer zin in een hooiberg vol jong grut en na de afgelopen mindere jaren kan de kerkuilenpopulatie ook wel weer een goede aanwas gebruiken.

 

Lekker soezen en af en toe even flink braken

Als het eten zo voor je neus (snavel ?) over het erf scharrelt dan hoef je je ook een stuk minder in te spannen om je buik vol te krijgen. We zien de afgelopen weken dan ook dat M en V ontzettend zitten te relaxen en heel af en toe even wat te eten gaan halen en dan weer lekker verder soezen.

Dat er ondanks dat luieren meer dan genoeg gegeten wordt zien we duidelijk aan de vele en grote braakballen die in en om de kast liggen. Een paar dagen terug kwam er nog een record braakbal naar boven die zo groot was dat hij uiteindelijk in 3 grote stukken naar buiten kwam. Even laten opdrogen en dan kan het weer zo gerecycled worden in de vloerbedekking.

 

En dan nog iets belangrijks !

Volgende week is een hele belangrijke week voor de Nederlandse natuur. Wil je weten hoe jij de vogels en al dat andere moois kan helpen beschermen; lees dan dit artikel van de Vogelbescherming.

Tijd over voor groot onderhoud; het wordt straks nog druk genoeg.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs