Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Tweede tussenstand (32 dagen)

Roos Tol | woensdag 7 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 693x

Het is weer tijd voor nieuwe cijfers. Een mens kan niet leven van domweg genieten alleen, tenslotte. Toch? Ach... Natuurlijk kunnen we daar best van leven. Maar mensen vinden ook ‘feiten’ leuk. Tellingen en metingen. Grafieken. Dus: daar gaan we dan.

Koperwiek

Het meest gemist in de Eerste tussenstand was de koperwiek.
Waarom werd die niet vermeld, was de FAQ (frequently asked question, veel gestelde vraag) die ook de rubriek “uitgelicht” haalde.
Het antwoord was eenvoudig: omdat de koperwiek zich op dag 13 meldde. Op 12 maart, een dag na de eerste tussenstand-gegevens. Een vogel met een hoog WOW-gehalte. In dit blog werd er wel al over geschreven. Ed maakte er uiteraard een fantastische clip bij.

Wordt vervolgd?

De grote barmsijs, huismus, winterkoning en zwarte mees sloten zich aan bij de nieuwkomers. Sommigen zullen we vaker gaan zien, anderen zijn op doortocht. Barmsijs en koperwiek werden vorig jaar nog niet waargenomen, de anderen wel.

Een soort die officieel niet werd bevestigd maar wel leek te zijn waargenomen, was de grote lijster. Achter de schermen wordt deze waarneming nog naderder (ofwel nog meer nader) onderzocht door nog gespecialiseerdere specialisten. We komen hierop terug.  

Oh ratten en muizen

“Overige dieren” bruine kikker, pad, rat en veldmuis zijn vorig jaar misschien minder nauwkeurig bijgehouden maar het zijn wel soorten die hier onder de noemer “kikker”, “muis” natuurlijk bekend zijn. De vleermuizen vliegen als vanouds.
De spanning stijgt: wat zal er op de volgende, derde tussenstand, eind april, weer allemaal zijn bijgekomen, wat is gebleven en wat – ook een leuke nieuwe rubriek, vind ik zelf – hebben de clubhuisbezoekers, de chatters, voor gedrag vertoond?

Clubhuis

Chatters komen en gaan. Sommigen gaan meer dan ze komen en anderen hebben een bijna constant verblijf. De één zegt eens een keer wat, de ander geeft 24/7 altijd geduldig antwoord op alle vragen, zelfs als er een schoolklas losgaat. De huisdichter biedt, als “dichter des Vijverlands” verluchting en verlichting.
Blijf komen, blijf praten, blijf melden, blijf met elkaar deze vijver een belevenis maken.

NB1.De cijfers onder de grafieken omvatten steeds meer dagen; hier twee.
NB2. Insecten worden niet meegenomen in de waarnemingen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs