Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar De twee ondersoorten.

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

De Daltons

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 3 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 348x

Deze naam de Daltons zag ik voorbijkomen nadat K4 op 1 juni rond 15:00 uit het ei gekropen was. Google leerde me dat het de naam is voor twee misdaadbendes uit de Lucky Luke stripverhalen: de echte Daltonbende, en de hierop fictieve neven Dalton. Dit gaf mij inspiratie voor het blog.
Foto André Eijkenaar

De naam Kerkuil

Om misverstanden te voorkomen heeft elke vogel in de zoölogie naast zijn Nederlandse naam ook een wetenschappelijke naam. Deze bestaat meestal uit twee woorden, is altijd uniek en ook internationaal geldig en werd al in lang geleden ontwikkeld door de Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus (1707- 1778). Het eerste deel van de naam is de geslachtsnaam. Het verwijst naar de verwantschapsgroep. Het tweede woord is de echte soortnaam. En de derde naam geeft de ondersoort van de vogel aan in Nederland:Tyto alba guttata of Tyto alba alba. Dit is de reden waarom wij de kerkuilen geen naam geven maar om aan te duiden om wie het gaat simpel kuiken1.(k1)

 

Best wel ingewikkeld onderwerp

In afwachting of we de puzzel kunnen oplossen over het uitkomen van de eieren is ei 4 erg laat of is ei 5 erg vroeg wie nog meer wil lezen!

De kerkuilen (Tytonidae) vormen de kleinste familie in de orde der uilen (Strigiformes). De familie telt 20 soorten, waarvan de (gewone) kerkuil veruit het bekendst is.[1] Het zijn middelgrote tot grote uilen met een grote kop en een karakteristiek hartvormig gezicht. Kerkuilen hebben lange, sterke poten met krachtige klauwen. Ze onderscheiden zich van de andere uilenfamilie, de echte uilen, door details in hun verenkleed, hun borstbeen en de bouw van hun poten.[2]

 Wie nog meer wil lezen, klik op deze link. De evolutie en afstamming van vogels

HELE JAAR DOOR BROEDEN

Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. Hun voedselsituatie moet dan optimaal zijn. De meeste broedparen leggen in april en mei eieren. Maar na een zachte winter en bij een groot aanbod van (veld)muizen broeden ze ook eerder.

 Veel kerkuilen blijven gedurende het winterhalfjaar in hun voortplantingsgebied. De paarband is sterk en de paren zijn meestal trouw aan een eenmaal gekozen nestplaats.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs