Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Open snavels

Sharon Lexmond | vrijdag 25 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 632x

Afgelopen weken hebben we al steeds meer mogen genieten van het voorjaarszonnetje. Op sommige dagen was het op mijn balkon gewoon echt al warm! Heerlijk! We zagen de Zeearenden regelmatig met open snavels zitten. Zou het komen door de warmte? Of is het misschien iets anders?

 

Thermoregulatie

 

Thermoregulatie is de beschrijving van de manier waarop een organisme zijn lichaamstemperatuur op peil kan houden. Zoogdieren en vogels kunnen zelf hun lichaamstemperatuur op peil houden en zweten of hijgen om overtollige warmte kwijt te raken. Reptielen of amfibieën kunnen dit niet. Zij moeten hun lichaamstemperatuur op peil houden door op te warmen in de zon en af te koelen door in de schaduw of modder te gaan liggen.

 

Hoe blijven vogels koel?

Vogels hebben geen zweetklieren. Zij moeten gebruik maken van andere manieren om overtollige warmte kwijt te raken. Bij zweten maakt je lichaam gebruik van verdamping. De verdamping zorgt dat je het wat koeler krijgt. Eigenlijk doen vogels dat ook zo maar dan net even anders. Door met de snavel open te gaan zitten, en hun ademhaling oppervlakkiger te maken en te versnellen, ‘’verdampen’’ zij een deel van hun speeksel en raken zij door het hijgen extra warmte kwijt. Gelukkig kunnen vogels over het algemeen goed tegen de warmte. Hun lichaamstemperatuur ligt namelijk tussen de 39℃ en 42℃! Daarbij komt dan gelijk ook dat de stofwisseling veel hoger ligt. Bijzonder he?! Er zijn nog vele andere manieren voor vogels om af te koelen. Zo hebben sommige vogels een specifiek bloedvatensysteem welke zij hiervoor kunnen gebruiken, anderen hebben kale huid op de nek of rond de ogen en weer anderen poepen hun -vaak lange-  benen onder....

 

Gapen?

Gapen komt niet alleen bij zoogdieren voor. Ook vogels en reptielen bijvoorbeeld kunnen gapen. Gapen is lang niet altijd vanuit vermoeidheid. Verveling of stress zijn bijvoorbeeld óók redenen om te gapen. Ook kan gapen een medische oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld een parasitaire infectie of voorstadium zijn van bepaalde ziektes. Een bijzonder weetje over gapen bij vermoeidheid of verveling; Hoe groter het brein is, hoe langer de gaap!

 

Braakbalproductie

Vele vogels maken braakballen. Dit geld niet alleen voor uilen of roofvogels, zelfs merels of ijsvogels maken ze. Bij het eten van voedsel wat onverteerbare deeltjes bevat, worden deze deeltjes via een uniek maag-darmsysteem samengeperst tot een grote pellet. De braakbal. Bij de productie van de braakbal heeft de desbetreffende vogel even geen eetlust en kan soms wat benauwd ogen waarbij ook de snavel soms wat open staat.

 

Allemaal redenen waarom de Zeearend met zijn snavel open kan zitten alleen ziet het er allemaal nét even wat anders uit. 

 

Kuikenpoll

Met 2 eieren kan het raden weer beginnen! De kuikenpoll is geopend. Via deze link kun je jouw gokjes vastleggen! Neem trouwens, (als je dat niet allang gedaan hebt) zowieso eens een kijkje in de onderzoekssheet. Zeer de moeite waard....


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs