Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Een smakelijke zanger

Roos Tol | zondag 25 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 615x

Onder de jonge vogels die bij de vijver gespot worden, zien we zeer regelmatig het lijster-juvenieltje; met zijn grote ogen, gevlekte witte buik en nog korte staartje is het een aandoenlijk plaatje. Turdus philomelos, de zanglijster, komt bovendien uit een familie om fier op te zijn: de Turdidae.

Onder de vijver-lijsters treffen we Turdus merula, de merel; vrouw merel heel herkenbaar met haar zwartgevlekte lichte borst als een lijsterachtige, maar man merel is óók van de familie en staat ook bekend als “zwarte lijster”.
De grote lijster (Turdus viscivorus) is hier eveneens gespot. Minder dan de zanglijster – en zeker minder dan de merel…

Het verschil tussen grote lijster en zanglijster zit hem niet alleen in, inderdaad, het formaat van de volwassen vogel, maar ook in de borstvlekken.

De grote lijster heeft ronde vlekken op de crèmewitte borst, kan wel 28 centimeter groot worden met een gewicht tot wel 120 gram bij een indrukwekkende vleugelspanwijdte van bijna een halve meter!

De zanglijster heeft pijlvormige vlekken op de geelbeige borst, meet een centimeter of 20, weegt rond de 70 gram gemiddeld en bereikt een spanwijdte van 30, 36 centimeter.

Andere familieleden zijn kramsvogel (Turdus pilaris), koperwiek (Turdus iliacus) en ring- of beflijster (Turdus torquatos).

De grote lijster is een standvogel en staat helaas op de Rode lijst te boek als kwetsbaar.

De zanglijster vertrekt in het najaar in groten getale richting zuiden en komt in februari terug.

Paté

Hebben we het over de zanglijster, dan gaat het niet alleen om een vogel die zeer geliefd is om zijn zang maar helaas al sinds de Romeinen om zijn ‘fijne smaak’.

Nozeman & Sepp meldden al dat zanglijsters tijdens de najaarstrek met miljoenen tegelijk werden gevangen voor menselijke consumptie. In België gingen er honderdduizenden over de marktkraam, tot het vangen van lijsters met strikken in 1967 werd verboden.

Maar tot op de dag van vandaag kan in de Franse keuken nog de ‘delicatesse’ lijsterpaté worden besteld…

Slakken

Jammer toch. Beter zou men deze beroemde zanger in de omgeving willen hebben om verlost te worden van vele slakken, wormen, insecten, rupsen en larven. Een paar stukjes fruit lust hij wel, en natuurlijk bessen zoals lijsterbes.

En maretak, “mistletoe” in het Engels, vandaar aldaar zijn naam Mistle trush.
Leuk om te weten toch!

Nozeman en Sepp Nederlandsche vogelen KBN

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs