Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Bijna wegwezen hier!

Bernice Sepers | woensdag 19 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 501x

Vandaag, op woensdag 19 mei, zijn de kuikens 17 dagen oud. Over twee dagen, op vrijdag 21 mei, vliegen ze naar verwachting uit. Maar zijn ze daar al klaar voor?

Wanneer en waarom uitvliegen?

Hun slagpennen zijn bijna volgroeid en de mondhoekplooien zullen nog wat terugtrekken, maar verder zijn de kuikens bijna klaar om uit te vliegen. Alhoewel, uitvliegen is een mysterieus proces. Het lijkt zo simpel: een koolmees vliegt uit als die koolmees daar klaar voor is (i.e. groot genoeg/voldoende ontwikkeld). Maar wat als niet ieder kuiken even groot is? Zeker in koude broedseizoenen zoals dit broedseizoen kan er tussen de kuikens een verschil in leeftijd en grootte zitten. Blijven die kleine kuikens dan wat langer in het nest? Dit lijkt niet het geval, aangezien koolmezen vaak achter elkaar het nest verlaten. Meestal duurt het een uur of twee voordat alle kuikens de nestkast hebben verlaten.

 

Should I stay or should I go?

Een mogelijkheid is dat grotere kuikens wachten totdat de kleinere broertjes en zusjes ook klaar zijn om uit te vliegen. Op die manier hoeven de kleine kuikens niet uit te vliegen voordat zij daar klaar voor zijn en krijgen zij eerst de kans om te groeien. Zo worden hun overlevingskansen vergroot. Maar, in een regenachtig en koud broedseizoen, zoals dit broedseizoen, zou je je ook voor kunnen stellen dat het helemaal niet zo fijn is om in een nestkast te zitten. Er is niet zoveel voedsel en het voedsel dat de koolmeesouders binnenbrengen moet verdeeld worden over vijf kuikens. Zou het dan niet handig zijn om als eerste uit te vliegen? Het eerst uitgevlogen kuiken zou het eerste kuiken zijn dat zelf naar voedsel kan zoeken en mogelijk kan het kuiken het voedsel dat de ouders naar de nestkast brengen onderscheppen.

 

Vader en moeder bepalen

Wat een mogelijkheden! En in bovenstaande mogelijkheden ging ik ervan uit dat de kuikens bepalen wanneer zij het nest verlaten, maar ook dat is aan discussie onderhevig. Wie weet is het aan de ouders. Wellicht voeren zij de kuikens steeds minder in de hoop ze te motiveren uit de nestkast te komen. Er zijn koolmeesouders geobserveerd die het voedsel net buiten bereik van de kuikens houden, mogelijk om hen naar buiten te lokken.

 

De laatste dagen

Waarom de koolmeeskuikens juist op een bepaald moment en in een bepaalde volgorde uitvliegen is dus moeilijk te zeggen en waarschijnlijk is het een combinatie van bovenstaande mogelijkheden. Desalniettemin zijn dit ontzettend leuke dagen om naar de kuikens te kijken. Ze maken steeds meer geluid, trillen met hun vleugels tijdens het bedelen en op een gegeven moment zullen ze in de nestkast rondfladderen en al uit de nestkastopening hangend het voedsel van de ouders aannemen. Geniet nog even van ze nu het nog kan!

 

L. S. Johnson, R. L. Rauch, S. N. Dellone, The process and causes of fledging in a cavitynesting passerine bird, the House Wren (Troglodytes aedon). Ethology 110, 693–705 (2004).
C. A. Ribic et al., Diel fledging patterns among grassland passerines: Relative impacts of energetics and predation risk. Auk 135, 1100–1112 (2018).
T. Michaud, M. Leonard, The role of development, parental behavior, and nestmate competition in fledging of nestling tree swallows. Auk 117, 996–1002 (2000)
L. A. Freed, Forced fledging: An investigation of the lengthy nestling period of tropical house wrens. Natl. Geogr. Res. 4, 395–407 (1988).
E. K. Bowers, S. K. Sakaluk, C. F. Thompson, Sibling cooperation influences the age of nest leaving in an altricial bird. Am. Nat. 181, 775–786 (2013).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs