Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Zielepiet

Christ Grootzwagers | zondag 18 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 68x

Het is weer de tijd van het jaar, dat er regelmatig gebeld wordt over zielige vogels. Veel jonge vogels verlaten nu het nest en dan kun je er de klok mee gelijk zetten. Natuurlijk is het logisch, dat mensen nu gaan bellen, om aan te kloppen voor hulp en eigenlijk is dat ook weer erg mooi.
Jong leven laat het met rust

Bezorgd

Mensen zijn bezorgd, nee deze keer geen pakje, nee men heeft medelijden met roepende jonge vogels. Als de jongen pas uitgevlogen zijn, hebben ze een wat onbeholpen uitstraling, ze zitten vaak op de gekste plaatsen. Om contact te maken met de ouders zitten ze te roepen en als mens krijgen we medelijden. Maar is dat wel nodig?

Zorgplicht

Ouders hebben een soort van zorgplicht, het zit instinctmatig ingebakken, dat ouders hun kroost nog een tijdlang begeleidt. Zeker bij grotere nesten, zoals van de meesjes, kan zorg wel even op zich laten wachten. Niet altijd zitten de jongen dicht bij elkaar, dus kan het zomaar zijn dat een jong een tijdlang alleen zit. En dan komt de mens in actie, het zielige vogeltje zit daar helemaal alleen. De schoenendoos komt tevoorschijn en het jong wordt opgevangen.

Wat nu?

Onder in de schoenedoos komt keukenpapier, want ja jonge vogels poepen. Er wordt wat brood in melk gesopt, allemaal met de beste bedoelingen. Maar wat nu? Er wordt gegoogled, op zoek naar een vogelwerkgroep of vogelopvang. In onze plaats Dongen komt men dan bij Natuurvereniging Ken en Geniet terecht. Uw blogschrijver is dan het aanspreekpunt en geeft telefonisch advies. Zeker als de vogel nog maar net in de doos beland is, geven we gelijk de opdracht de vogel zo snel mogelijk terug te zetten in de tuin. Hoe eerder hoe beter.

Observeren

Wel vragen we de beller altijd, om de jonge vogel een tijdje in de gaten te houden. Gelukkig gaat dit goed, zeker 9 van de 10 keer komt na een tijdje de ouder langs en voert het jong. Ouder blij, jonge vogel blij en eveneens de bezorgde tuinbezitter blij. Want zeg nou zelf, wat is er mooier als je ouders met hun kind herenigt en dat allemaal gade mag slaan vanachter het raam. Vaak wordt er snel een foto gemaakt en verstuurd richting onze vereniging.

Natuur

Wat in tuinen en parken plaats vindt, dat zie je ook in de natuur. Wij kijken nu bij de vijver en zien meest tuinvogels, althans tuin bezoekende vogels. Bij de andere camera's zitten bijvoorbeeld de uilen in de natuur. Jaarlijks belanden uilen onnodig in de vogelopvang. Jonge uilen die net uitgevlogen zijn, vliegen onbeholpen, soms zitten ze op de grond of op een lage tak. Komen we als mens in hun buurt, dan lijken ze te verstijven, een natuurlijk gedrag. Hetzelfde zien we bij de meesjes en we zagen het ook bij de merelcam. Bij gevaar geven de ouders een noodsein en plots zitten de jongen stokstijf stil, zo val je immers het minst op in de natuur.

Vogelopvang

Wandelaars zien dergelijke vogels soms zitten en denken dan dat de jongen door de ouders verlaten zijn. Met de beste bedoelingen worden deze vogels soms meegenomen, of men belt de dierenambulance. Veel vogelcentra geven gelukkig goed advies, maar toch zie je juist in deze tijd veel vogels in de opvang belanden. Het gevolg ouders zijn hun jongen kwijt en het meegenomen jong moet met de hand worden groot gebracht. Natuurlijk wordt er buitengewoon goed voor de opgevangen vogels gezorgd, maar of het echt nodig was, dat blijft de vraag. Plaatselijke vogelwerkgroepen spelen dan een belangrijke rol, vaak weten die welke vogels er in bepaalde gebieden broeden. Krijgen wij een melding van uilen, dan gaan we haast altijd in de vroege avond kijken en meestal zie je dan al snel een ouder verschijnen met een prooi, eind goed al goed.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs