Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Bonte braakbal?

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 8 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 732x

Verandering van spijs doet eten, moeten de uilen gisteravond gedacht hebben. Ter afwisseling van de dagelijkse Hollandse pot, stond er een exotisch maaltje op het menu. Of was het toch gewoon een fraai opgediende woelmuis?

Steenuilen staan bekend als opportunistische jagers: pakken wat ze te pakken krijgen, mits het juiste maatje. Dat bleek gisteravond ook weer. Het bont gekleurde, best wel forse knaagdier kreeg vandaag in de discussies achter de schermen en in vele huiskamers nog een staartje. Was* het inderdaad een op fraai uiterlijk gefokte (dwerg)hamster of toch een woelmuis (veldmuis of rosse woelmuis) met een afwijkende vachtkleur?

* was, want inmiddels moeten we in verleden tijd spreken, de uilen hebben 'm al achter de kiezen


Ontsnapt? Leucisme?

Als het een (dwerg)hamster was, dan zou het een ontsnapt huisdiertje moeten zijn. Voor zover bekend bij Team Steenuil is er echter in de buurt geen hamster als vermist bij de politie opgegeven.

Een andere optie die mij persoonlijk wat waarschijnlijker lijkt, afgaande op het gestalte en de niet zo grote ogen, is dat het een (wilde) woelmuis was met 'leucisme'. Leucisme is een afwijking die leidt tot een verminderde pigmentatie, waardoor dieren geheel of gedeeltelijk wit zijn. Wordt vaak verward met albinisme, maar dat is een heel ander soort afwijking en bovendien zijn albino's altijd compleet wit.

Leucisme komt in de natuur veel voor, niet alleen bij zoogdieren met een vacht, maar ook bij gevederde en geschubde dieren. Ik denk dat velen onder u wel eens een merel met één of meer witte veren in tuin of park heeft gezien.


Evolutie?

Of is er misschien sprake van een razendsnelle evolutie en was het een woelmuis die door de winterse omstandigheden een aangepaste vacht had ontwikkeld, maar door het wispelturige weer van de laatste dagen (sneeuw-dooi-sneeuw-dooi) niet kon kiezen tussen winter- en zomervacht?

Grapje, natuurlijk. Maar het is hoe dan ook een feit dat je als knaagdier van die grootte en met opvallend witte vachtdelen extra risico loopt in een steenuilenterritorium. Is niet wat je noemt een veilige schutkleur.

Ook een met half oog jagende steenuil zal zo'n bonte verschijning snel in het vizier hebben. Daar lijkt er ook op als je de beelden ziet. Vlak voordat het diertje naar de kast wordt gebracht zie je een uil (niet duidelijk is of het man of vrouw was) zich van hoog uit de perenboom naar beneden storten. Normaal jagen steenuilen op muizen vanaf uitkijkposten laag bij de grond, maar dit exemplaar was kennelijk op meer dan 5 meter hoogte goed zichtbaar. Kansloos tegen het scherpe uilenoog.


Braakbal?

Vrouw heeft zich het diertje in elk geval goed laten smaken. Benieuwd of we dit nog terug zien in een braakbal die ze hopelijk in het zicht van de cams deponeert. Van uilen die met eendagskuikens of witte muizen worden bijgevoerd is namelijk bekend dat je dit in de braakbal goed terugziet. Opletten dus!



STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs