Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs

Droog, droger, droogst?

Frank van Groen | vrijdag 16 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 47x

Al een tijdje regent het niet tot nauwelijks in Nederland. Het neerslagtekort neemt in rap tempo toe. Op steeds meer plekken vergeelt het gras en ontstaan krimpscheuren in de bodem. Wat betekent dit voor weidevogels?

Was het vorig jaar extreem nat, voorjaar 2025 is extreem droog. En onze weidevogels hebben er maar mee te dealen en wheelen. De droogte betekent dat het gras wat langzamer groeit, maar er wel vroeg gemaaid kan worden. Ook droogt de bodem uit waardoor bodemdieren dieper wegkruipen en slechter bereikbaar worden voor weidevogels. Een eenmaal gemaaid perceel droogt nog sterker uit. Ik heb al wanhopige boeren slootwater op hun grasland zien spuiten.

Grutto

Gruttokuikens pikken insecten op van de vegetatie. In hooiland zullen ze nog steeds goed terecht kunnen. De droogte is zeker gunstig voor de beloopbaarheid van hooiland voor gruttokuikens. Hergroei in gemaaide of begraasde percelen zal echter trager zijn. Die percelen zullen minder geschikt zijn voor de kuikens dan in ‘normale’ jaren. Volwassen grutto’s hoeven al een tijdje geen eieren meer te leggen, dus voor hen zal voedselgebrek niet zo snel een probleem zijn. Omdat ze kunnen vliegen zijn ze mobiel. Bij natte greppels en slootkanten zullen ze doorgaans nog wel wat van hun gading kunnen vinden om voldoende fit te blijven. Want hun lange gevoelige snavels zijn zeker niet gemaakt om in harde uitgedroogde bodems te prikken (zie leadfoto).

Kievit

Wanneer geen natte plekken aanwezig zijn is het armoe troef voor kieviten, zowel voor de kuikens als de volwassen vogels. Omdat de kuikens niet kunnen vliegen is de impact voor hen het grootst. Ziet er niet zo gunstig uit. Gelukkig zijn op plasdras percelen en percelen met water in de greppels nog wel mogelijkheden om succesvol op te groeien.

Scholekster

De bonte piet broedt wat later. Door voedselgebrek wordt er wellicht een eitje minder gelegd of zijn de eieren wat kleiner. De jongen worden gevoerd door hun ouders. Dat is een voordeel ten opzichte van kievit en grutto. Scholeksterouders kunnen dat voer uit een stuk groter gebied halen dan de kuikens dat zelf zouden kunnen. Maar ook die ouders hebben te maken met verminderde beschikbaarheid van bodemfauna.

Scholeksterperikelen

Het paalnest waar we sinds 8 mei naar kijken staat aan de rand van een plasdras en in de buurt van het schelpeneiland. De vier eieren zijn in de week voor 8 mei gelegd. We zullen dus nog minimaal anderhalve week op de kuikens moeten wachten.

Gelukkig is het broedproces op de paal mooi te volgen. Rond het nest zien we in de plasdras geregeld andere vogels. Een genot om naar te kijken. Op de filmpjes zijn onder meer meerkoet, bergeend, krakeend, kievit, grutto, tureluur, kluut, oeverloper, spreeuw en zelfs een bokje te zien. Ook de haas is af en toe in beeld.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs