Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Geduldig wachten

Frank van Groen | vrijdag 19 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 579x

Vrouw Oehoe zit en zit maar op haar vier eieren te broeden, heel geduldig, al bijna drie weken. Hoe lang moeten we nog wachten op het eerste uilskuiken?

Zingende buren

Overdag gebeurt er niet zoveel, logisch, uilen zijn ten slotte nachtdieren. Er wordt soms gepoetst en af en toe worden de eieren gedraaid. Dat is nodig om het embryo zich normaal te laten ontwikkelen. Wanneer ma op de eieren gaat zitten beweegt ze haar buik even heen en weer om ze goed tegen de broedvlek aan te laten liggen. De eitjes worden als het ware lekker ingestopt, zo blijven ze goed op temperatuur.

Zo overdag kun je buiten de schuur zingende vogels op de achtergrond horen. Dit alles kun je zien en horen in het filmpje Broeden, keren, poetsen. Kijkt en luistert u mee? Achtereenvolgens horen we op de achtergrond de explosieve roep van de Kauw, in de verte een koer van een Turkse Tortel en de baltsroep van een manlijke Kievit, tegelijkertijd enkele malen de nasale zang van de Groenling. Later is ook de kwelende zang van een Roodborst te horen en tot slot een Merel. Moet een redelijk gevarieerde omgeving zijn bij dat nest, wat bebouwing, opgaande begroeiing, maar ook open land.

Nachtelijke activiteit

Als je wat wil zien gebeuren op het Oehoenest is het zaak in de nachtelijke uren te kijken. Vanaf het einde van de middag lijkt er meer te gebeuren zoals te zien is in het filmpje nachtelijke activiteit. Een paar keer per nacht verlaat ma Oehoe even haar legsel. De poten en vleugels moeten zo nu en dan gestrekt worden, en er moet soms wat gegeten worden. Oh, als dat maar goed gaat met die dikke bevederde poten en die imposante klauwen. De eieren liggen mooi dicht bij elkaar, en ma gaat er steeds zorgvuldig naast staan, prima.

De broedduur van de Oehoe bedraagt een kleine vijf weken. Dat betekent dat het eerste uilskuiken zich begin april kan vertonen. Alles lijkt tot nu toe goed te gaan. Niets lijkt de aanstaande gezinsuitbreiding bij ons Oehoepaar nog in de weg te staan. Er zit niks anders op dan geduldig afwachten en duimen dat het goed blijft gaan.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs